torstai 8. marraskuuta 2012

Peliriippuvuuden monopoli





Kun uutisoidaan, että Suomen rahapeliyhtiöt eivät halua kilpailua se lienee itsestään selvää. Ei kai kukaan markkinataloudessa toimiva halua itselleen ehdoin tahdoin kilpailijaa. Jokainen meistä haluaa taatusti saada mahdollisimman paljon mahdollisimman vähällä vaivalla. Ja niin kauan kuin mahdollista. 

Siksi onkin välttämätöntä, että toimijoiden ulkopuolinen taho ja yhteisön kokonaisetu määrittelevät ne pelisäännöt, joilla markkinoilla toimitaan. Muussa tapauksessa vapaan markkinatalouden kilpailu pitää huolen siitä, että lopulta vääjäämättä syntyvä monopoli jatkaa ajan loppuun.

Kun puhutaan Suomen rahapeliyhtiöistä, joudutaan hankalalle alueelle. Niitä kun johdamme me. Siis emme me kansalaiset, vaan meitä edustavat puolueet ja poliitikot. Rahapeliyhtiöillä kun on hyvää jaettavana;  tukia, työpaikkoja, statusta ja vaikutusvaltaa. Ja sitä on paljon. 

Tähän mennessä RAY on tänä vuonna jakanut jo 282,2 miljoonaa euroa hyviin tarkoituksiin. Veikkaus tuottaa suomalaiselle yhteiskunnalle lähes 10 miljoonaa euroa joka viikko. Yhteensä se tekee noin miljardin vuodessa. Ja kaikki tämä vielä niiden luottamusmies-, johtaja- ja toimihenkilöpalkkojen lisäksi, joista he tuloillaan vastaavat.  

Tukien ja muiden etujen vastaanottajina olemme me. Siis emme me kansalaiset, vaan meitä edustavat poliitikot ja puolueet, nyt ehkä eri roolissa mutta ihan samaa lihaa ja verta.

Kun verkottuneet "poliittiset eläimet" ja ne puolueet joita he edustavat muodostavat sekä etujen jakajien että etujen saajien suuren perheen, ei liene syytä ihmetellä, miksi rahapeliyhtiöt eivät halua kilpailua?

Kun pelaamisesta syntyvät rahatkin käytetään kaikkeen muuhun, kuin peliriippuvuuden haittojen minimointiin ja sen syntymistä ehkäisevään toimintaan, onko syytä ihmetellä jos monopolit eivät peliriippuvuutta estä?


Ei kommentteja: