torstai 12. huhtikuuta 2012

Suomen Pankin evakko laukoo kuolemattomia



Erkki Liikanen, se EUn käynyt koomikko, on antanut hallituksen toimille "synninpäästön" todeten, että alvtä oli pakko nostaa, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon. Uskokoon ken haluaa.

Jos ratkaisevien päätösten tekemistä jatkuvasti pitkitetään, eikä niitä tehdä kuin pakon edessä - jos silloinkaan - varmaan nyt oli sitten "pakko". Kun puolueemme eivät suostu leikkaamaan julkishallinnollista ihraa, ja ottavat sen ylläpitääkseen jatkuvasti miljarditolkulla uutta velkaa, kai jossain tulee vastaan pakko?

Ei kuitenkaan veronmaksajain aiheuttama pakko, heidänhän katsotaan täällä Suomessa sietävän ihan mitä tahansa, vaan sijoittajien - Mr./Ms. Markkinavoiman määrittelemä pakko. Heiltä lisää velkaa ei tipu, ellei julkisen sektorin menoja suhteessa valtion menoihin tiputeta. Tai saahan sitä velkaa lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi senkin jälkeen, mutta hinta nouse ja maine rapautuu.

Laskukausi tai taantuma ei varmaan houkuta toteuttamaan kulujen osalta sellaisia ratkaisuja, joilla väkeä vähennetään. Siitähän tässä on kysymys? Mutta joskus sekin on tehtävä, kun puolueista - ei yhdestäkään - ole leikkaamaan silloin, kun se olisi mahdollista - nousukaudella.

Mutta on olemassa toinenkin tie. Puretaan puolueiden, meidän  verovaroillamme hankkima omaisuus ja yksityistetään se.

Onnistui se häneltäkin jo aikoja sitten

Ja kasvatetaan "yrittäjävarantoamme" siirtämällä julkiselta sektorilta väkeä työttömyyskortistoon. Maksun kustannuspaikka muuttuu, tulos ei ainakaan laske, teho saattaa jopa kasvaa ja uusia kansainvälisten kasvavien start-uppien kehittäjiä löytyy taas pilvin pimein.


Toisen tien suuntaviitat:
  • Kuntatalouden kulujen olennainen vähentäminen sote- ja opetuspalvelutasoa heikentämättä
  • Työpaikkoja luovan yritystoiminnan toimintaedellytysten kehittäminen
  • Kansallisten maataloustukien poistaminen
  • Yritystukien kriittinen karsinta
  • Puolueiden julkisen rahoituksen lopettaminen ja korvaaminen tuloslähtöisellä yksityisrahoitteisella järjestelmällä
  • Puolueiden omaisuuden ja niiden hallinnoimien yleishyödyllisten yhteisöjen yksityistäminen ja myyntitulon tulouttaminen valtiolle
  • AY - jäsenmaksujen verovapauden poistaminen
  • Puolueista riippumattoman perustuslakituomioistuimen perustaminen
  • Harmaan talouden kitkeminen

Kaikki on mahdollista - kestäväkin - jos on osaamista, tahtoa ja johtajuutta.




Ei kommentteja: