torstai 26. tammikuuta 2012

Think outside the box

Samalla kun ihmettelen Kemijärven liimapuutehtaan uusia käänteitä, osui silmiini juttu "maailman pienimmästä" opiskelija-omakotitalosta ja sen kuva. Ihan hyvä ja inhimillinen idea, jolle löytyisi käyttöä ainakin niissä korkeakoulukaupungeissa, joissa järjellisillä hinnoilla tarjolla olevista asunnoista on jatkuva pula.

Kaupunkialueelle ei välttämättä helposti löydy tehokkaasti hyödynnettävää tilaa riittävän usealle paitsi reuna-alueilla, eivätkä ainakaan nuoret moisesta asumisesta käsitykseni mukaan tykkää. Siitä tuli mielleyhtymä muutamaan projektintapaiseen, joita olen mielessäni aika-ajoin pyöritellyt. Ne liittyvät luonnollisesti vihertävään alteregooni.

Ensimmäinen 110 prosenttista ekorakentamista sanan varsinaisessa merkityksessä.

Toinen lähtee olevien kierrätysmateriaalien käyttämisestä perhe-asumisen lähtökohtana, jonkalaista nyt toteutetaan Lempäälässä nimellä Ekotalo ja rakennetaan kierrätysmateriaaleista Suomen Lasinjalostus Oy:n toimesta.

Kumpikin ovat omassa mielessäni "spinoffeja" kierrätysmateriaaleista; valtamerikonteista, kerrostalojen vaihdossa olevista ikkunalaseista ja liimapuupalkeista, siitä kytky.


Varsinkin taas nyt, kun maailmankauppa ainakin täällä Atlannin puolella hiljenee on aika tarjota ideaani laajempaan käyttöön. Miten tuntuisi 20 tai 40 jalan valtamerikonteista rakennettu opiskelija-asuntola vaikkapa samalle paikalle mihin muutamat hörhöt havittelevat Guggenheimia?

Pituudesta riippuen kontissa on pinta-alaa joko 13 tai 26 neliömetriä, siis pienimmilläänkin lähes kaksin kerroin tuo maailman pienin opiskejija-omakotitalo. Sisustusvaihtoehdoista löytyy mahdollisuuksia vaikka perheasumiseen varsinkin, jos vaihtoehtona on tuo suurempi.

Ei yhtä konttia vaan 10 - 15, eikä yhteen kerrokseen vaan 4 - 5. Aivan oikein, siis yhteensä 40 - 75 konttia. Koko komeus ympäröitäisi vanhoista kerrostaloista irroitetuin ikkunoin, jotka nyt ovat ongelmajätettä, yllä esitetyn Ekotalon tapaan. Alueelle muodostuisi vaikka se jo kerran kaadettu VOUW- arkkitehtuurin lasiristi, mutta nyt samalla 150 - 300 perheen/talouden asuinalue.

Vapaasti Helsingin kaupunginkin päättäjien käyttöön.

Ei kommentteja: