perjantai 13. toukokuuta 2011

Impivaaralaisten maalaisten, vaiko voittajien oppositio?

Hallituksesta tulee nykykaavailuilla kuulemma euroliberaalinen kaupunkilaisten hallitus. Tarkoittaako tämä, että oppositiosta väistämättä kuoriutuisi impivaaralaisten maalaisten oppositio? Tuskinpa. Vaiko hävinneiden hallitus? Se kai nyt ainakin on varmaa, ettei  maahamme synny nyt voittajien oppositio?


Nyt olisi, ainakin teoriassa mahdollista korjata niitä vääristymiä, joita maamme rakenteisiin on vuosikymmenien aikana syntynyt. Kehittämisen painopisteinä voisi toimia esimerkiksi seuraavat alueet:



  • Yritteliäisyyden mahdollisuuksien lisääminen

  • Kansallisen yhteisöllisyyden ja vastuullisuuden kasvattaminen

  • Kansainvälisen asemamme vakiinnuttaminen osana EUta

  • Onnistuvan urbanisoitumisen kehittämiseen

  • Elinkeino- ja aluetukien olennainen karsiminen


Ja pohjapaperiksi hallituksen yksityiskohtaisemmaksi ohjelmaksi olen jo muutamaankin kertaan esitellyt. Toistettakoon se vielä tässä:



  1. Kunnallisen itsehallinnon muuttaminen maakunnalliseksi itsehallinnoksi, tavoitteena muiden kuin suorittavassa työssä olevien virkamiesten määrää vähennetään 33% sekä palkkamenoilla että henkilömäärällä tarkasteltuna. 5 vuoden irtisanomissuojata luovutaan.

  2. Neljän pääkaupunkiseudun kunnan yhdistäminen yhdeksi metropolikunnaksi siten, että muiden kuin suorittavassa työssä olevien virkamiesten määrää vähennetään 33% sekä palkkamenoilla että henkilömäärällä tarkasteltuna. 5 vuoden irtisanomissuojata luovutaan.

  3. Korkeakoulujen, siis kaikkien yliopistojen, korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen karsiminen 5% vuodessa, seuraavat 5 vuotta siten, että aloituspaikkoja vähennetään. Opiskelua kehitetään siten, että kaikille yhtenäistä yleisopiskelua seuraa erikoistumisopinot ja sitä mahdollinen tutkijakoulutus. Opintojen jatkamisen kriteerit laaditaan sellaisiksi, että ne vastaavat Suomen yhteiskunnan tarpeita ja kantokykyä. Ammatillista osaamista prioritoidaan.

  4. Julkisen sektorin rekrytointikriteerien muuttaminen siten, että edellä kuvattu muutos tarjonnan määrässä huomioidaan. Periaatteena vaikkapa 40 opintoviikon karsiminen kustakin virasta.

  5. Julkinen puoluetuki, sisältäen kaikki julkisen sektorin kontrollissa olevat yksiköt, laitokset, yhteisöt ja yritykset kielletään lailla. Puolueiden rahoitus muutetaan yksityisen, puolueiden johtaman rahaston tehtäväksi. Rahastoon saa lahjoittaa verovapaasti kuka tahansa. Puolueet jakavat varat vuosittain eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden saaman äänimäärän suhteessa. Rahaston pesämunaksi siirretään 5 vuoden puoluetukia vastaava rahamäärä, eikä 5 vuoden siirtymäkauden aikana saa jakaa vuosittain kuin enintään ½ vuotuisesta pesämunasta ja koko kerätty vapaaehtoisten lahjitusten määrästä.

  6. Kansanedustajan edustamisoikeus rajoitetaan kahteen kauteen. Hallituksen jäsen ei voi samalla toimia kansanedustajana eikä kansanedustaja kunnanvaltuutettuna. Varamiehet tilalle koko vaalikauden ajaksi.

  7. Eduskunnasta riippumattoman perustuslakituomioistuimen perustaminen. Perustuslain noudattamisen valvonta, erityisesti 29§ noudattamisen sanktiointi ja valvonta.

  8. Puolueiden ”rahamassien” ja suojatyöpaikkoja tarjoavien yhteisöjen (nuorisosäätiöt, vanhuussäätiöt, yleishyödyllinen rakentaminen ja rakennuttaminen, vammaistyö, kansalaisopistot, jne. jne.) varojen konfiskointi ja niitä lähellä olevien yhteisöjen muuttaminen yleishyödyllisiksi siten, että yksittäisten puolueiden ja heitä edustavien puolueiden oma intressi niihin katkaistaan. Päällekäisyydet poistetaan.

  9. Lakien ja "politiikkojen" vaikuttavuusarviointi on saatava pakolliseksi jo ennenkuin lait säädetään. Liian usein erilaisten alue-, investointi, elinkeino-, innovaatio-, jne. tukien ja alue-, kieli-, maahanmuutto-, korkeakoulu-, jne. politiikkojen toimeenpanon vaikutuksista ja niiden "kilpailutuksesta" ei ole nimeksikään tietoa. Päätöksiä ei saa enää tehdä mutu-perusteilla, kuten meillä on tavattu tehdä.

  10. Yrittäjyyttä edistetään siten, että alkaville yrittäjille ja nykyisille 1 henkilön yrityksille myönnetään ensimmäiseksi viideksi vuodeksi mahdollisuus ilmoittautua alv-verovelvolliseksi vasta kun vuosittainen liikevaihto ylittää 30.000 euroa. Oikeus on henkilö- ja yhtiökohtainen. Järjestelyn edellytyksenä on sen 5 vuoden aikana yrittäjän, enintään alan ammattilaisen mukainen palkka ja mahdollisten voittovarojen rahastoiminen yhtiön käyttöön.


Ja varmasti konkreettista pitäisi saada aikaan myös suhteessa kasvavaan harmaaseen talouteen, tiettyjen väestönosien syrjäytymiseen, yritystoiminnan toimintamahdollisuuksien edistämiseen ja hyvinvointivaltiomme rapautumiseen erityisesti yhteiskunnan vähäosaisten osalta. Mutta täytyy varmaan Säätytalolle jotain jättää?


 


PS.


Toivottavasti ei jälleen käy jälkikäteen selväksi, että joku tai jotkut tahot ovat vaalituloksen jo etukäteen ostaneet ja, että yksityiskohtainen, orjuuttava hallitusohjelma laaditaan jälleen etujärjestöjen lobbareitten ehdoilla.




PPS.


Eikä unohdeta, ettei uutta hallitusta vielä edes ole.

3 kommenttia:

ToBe kirjoitti...

Vastaan vakioviestilläni:KANNATAN!

fundeeraaja kirjoitti...

Odotetaan nyt rauhassa maanantaita, jolloin demarit saattavat panna hallitusneuvottelut uusiksi kieltäytymällä osallistumasta. Seuraava hallituksen kokoaja onkin sitten dsemarit itse. Typeriä olisivat elleivät pyrkisi tähän tilanteeseen. PS:kin saattaisi saada tahtonsa läpi ja tulla mukaan. Vassuthan olisivat takuuvarmasti mukana, RKP ilman ehtoja. Kokoomuksen rooli joutuisi uuteen valoon. Joutuisivat kysymään peililtä sen kuuluisan kysymyksen, "ollako vai eikö olla?"

hakki kirjoitti...

fundeeraaja

Kovin on mielenkiintoinen lähtöasetelma. Kepu ei juurikaan haastajia Kepulandiassa ole hyväksynyt. Kaupungeissa ei vaan ole vain yhtä Ainoata Oikeaa Totuutta. Joten mennyt on aika, jolloin pääministeri ilmoittaa päätöksistään.Jatkossa kannattaa varmasti panostaa jatkuvaan vuorovaikutukseen myös hallituksen sisällä.

Mutta on kyllä aika tyylitön tuo Urpiaisen ulostulo, jos yhteistyöhön aiotaan. Ehkä olet oikeassa tämänkertaisessa salaliittoteoriassasi. Mahdollisesti maanantai on perjantaita viisaampi?

Muuten. Tänään on perjantai ja 13. päivä. Kelleköhän kellot soivat?