tiistai 15. maaliskuuta 2011

Miksi me oikein tuemme kansainvälistyviä, osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä?


Siksikö, että ne kasvaisivat edelleen, entistä suurempien vientitulojen tuojiksi? Veronmaksajiksi? Entistä suuremmiksi työnantajiksi? Omistajiensa myytäviksi? Uusiksi business-enkeleiksi?

Tämän tapaisia kysymyksiä tuli mieleeni lukiessani The Switchin osakkeiden myynnistä USAlaisille kl.fillä. Joten tein muutaman googlauksen. The Switchin omistus on pitkälti julkisten suomalaisten rahoittajien ja yritysten varassa. Vacon 14 %Semikron 19 %Powerfund 32 %Startfund I  10 %  ja  Henkilökunta 25%.
Omistajalla on oikeus käyttää omaisuuttaan miten haluaa. Myös sen yhtiön omistajien, jonka kasvua on julkisin varoin tuettu esimerkiksi työttömien täsmäkoulutuksin tai investointituin. Rahoitettu  julkisen varoin - oman pääoman ehdoin tai lainoin.

Meidän suomalaisten, varsinkin jatkossakin vielä täällä asuvien kannalta, juuri kysymys työstä on keskeinen. Yhtä keskeinen kuin kuvitelma siitä, että kasvuyritykset, kansainväliset kasvuyritykset tai peräti osaamiskeskeiset kansainväliset kasvuyritykset syntyisivät narulla työntämällä, nopeasti tukien määrää lisäämällä. Sillä valtion tukien tarkoitus ei voi olla siirtää verovarojamme yksityisten osakkeenomistajien myyntivoitoiksi, ulkomaisten omistajien lisävoitoiksi, vaan suomalaiseksi työksi.

En tiedä The Switchistä, enkä sen kasvattamisen strategiasta yhtikäs mitään. Enkä tämänkään vuoksi halua syyttää ketään mistään. Mutta mieleeni tuli kyllä kysymys:

Miksi me oikein tuemme kansainvälistyviä, osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä? Eli mitä odotamme saavuttavamme?

Ei kommentteja: