torstai 2. joulukuuta 2010

Wikileaks pelastaa maailman?



Mutta haluaako maailma pelastua? Interpol etsii Assangea.  Tosin, ei ainakaan virallisesti tietovuotojen julkaisemisesta johtuen vaan ilmeisesti Ruostissa tapahtuneeksi väitetystä seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksesta.

Keskustelimme Wikileaksin oikeutuksesta, moraalista ja etiikasta pienemmällä porukalla maanantaina. Ja, kuten odotettavissa olikin, vajaan 10 hengen mielipiteet jakautuivat aivan laidasta laitaan. Karrikoiden;

Toinen ääripää oli mielipideryhmä "pahantahtoisen inhimillisen tirkistelyhalun ilmentymä, josta saattaa olla vakavaa uhkaa yhteiskuntien (myös demokratioiden ja ehkä juuri niiden)  vakaudelle tai epäeettinen tapa tehdä rahaa sivuston ylläpitäjälle".

Toisena ääripäänä "internetin mahdollistama uusi kansalaisia palveleva tiedonkeruutapa, joka antaa heille entistä paremman mahdollisuuden valvoa kansallisten ja kansainvälisten hallintojen vallankäyttöä. Joten ei varmaan maailman helpoiten arvioitavissa oleva uusin netin aiheuttamista pohteista, ehkä jopa kriiseistä (uhka ja/tai mahdollisuus).

Yhteiskuntia, yhteisöjä ja niiden johtajia on päässyt monessa yhteydessä ja monilla eri tasoilla ja tavoilla sekä läheltä että kaukaa seuraamaan sekä, koska terveen demokratian toimivuuden edellytys ja takuu on äänestäjien aktiivinen epäluulo institionaalisen hallinnon toimijoiden motiiveja kohtaan, on oma ajatteluni lähempänä jälkimmäistä tulkintaa.

Vaan tuskinpa tämäkään uusi ilmiö on puhtaasti vain joko musta tai valkoinen. Milloin ja minkälaisten asioiden osalta se meille siunaukseksi ja milloin ei?

Myönnettäköön, että itse olen tyytyväinen saadessani tietoa, joka kertoo esimerkiksi, että Kiina alkaa kypsyä Pohjois-Korean lapsellisiin ja äärimmäisen vaarallisiin toimintatapoihin, että USA ei lähde riemumielellä hyökkäämään Iraniin vain siksi, että vanhoillisista al-qaidisteista vanhoillisin siis Saudi-Arabian kuningas siihen kehoittaa, että muutkin jakavat käsitykseni siitä, että Venäjän hallinto muistuttaa rakenteeltaan yhä enemmän Mafiaatai esimerkiksi, että naapurimaan pääministeri pyrkii käyttämään suuria ulkovaltoja oman jälleenvalintansa pönkittämiseksi.
Mutta rajansa varmaan kaikella?


PS.

Venäjä kuulemma tarvistee miljoonia maahanmuuttajiakorvatakseen väestönsä kutistumisen. Vaan kukapa sinne vapaaehtoisesti...? Joten ollaan jatkossakin tyarkkana, etteivät hae väkipakolla.

Ei kommentteja: