tiistai 30. marraskuuta 2010

Talvisodan alkamisen muistopäivä

lienee varsin hyvä ajankohta aloittaa taas blogaaminen?


Ja vaikka vertaus varmasti ontuukin, jatkuu blogaaminen keskellä taistelutannerta.  Ainakaan vielä eivät pommit putoile Helsinkiin,  vasta Ateenaan ja Dubliniin. Mutta lienee aika turhaa toivoa, etteivät ne kohta putoile myös Iberian niemimaalle? Ja mikä suursijoittajien globaali markkinamekanismi patoaisi tämän alkaneen taloussodan vain näihin maihin?


Suurten EU-maiden hallitukset ovat linjansa valinneet. Ne keskittyvät pankkiensa pelastamiseen. Sillä juuri siitä on nyt kysymys kun Saksan, Ranskan ja Englannin johtamat EU-maat tuovat pelastuksen sanomaa pienille jäsenmailleen. Ja kun Suomen  valtionvarainministeri vuonna 1939 vetosi hyökkäämättömyyssopimukseen, vaatii viran nykyinen haltija vakuuksia.


Meidän on turha kuvitella, että jäsenyytemme EUssa ja osallisuutemme eurossa estäisivät vastaavat tapahtumat Suomessa. Varsinaiset, ratkaisevat neuvottelut käydään edelleenkin pienten kansakuntien päitten yli. Kreikka ja Irlanti ovat vasta ensimmäiset Euroopan uuden talouden uhrit. Heidän taloudellinen tulevaisuutensa on pitkäksi ajaksi pommitettu kivikauteen. Sieltä nousu kestää kauan.


Mitä valuuttaa mahdamme käyttää vuonna 2012? Kenen etupiiriin mahdamme kuulua?

12 kommenttia:

fundeeraaja kirjoitti...

Voi sitä riemua kun näin nimesi blogimaakarin sarakkeessa, Hakki! Oli kuin itse Joulupukki olisi tullut porstupaan kolistelemaan. Havaintosi ja vertauksesi nykytilannetta talvisotaan on osuva. Olemme mukana kauppasodassa! Sitä on käyty jo kauan. Kaksi eurooppalaista maata on jo saanut aseapua. Pari muuta saa aivan näillä näppylöillä. Suomi se vaan kahlaa taas yksin lumessa napaa myöten. Suomella olisi kokemusta viestittää talvisodan kokemuksesta Kreikalle, Irlannille jne. jne vanhat fraasit: "älä luota vieraan apuun" tai "laina on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa". Suomi sukeltaa todella syvälle velkautuessaan itse ja taatessaan vielä onnettomampien lainoja. Pitäkää kiinni Stetsoneistanne. Tuuli tulee olemaan kovaa ja kaiken lisäksi hyytävän kylmää. Mexicossa neuvotellaan lisäpakkasista. Teollisuudellemme asetetaan sellaiset hiilidioksidi-ikeet, että niitä on helpompi kantaa jossain muualla kuin Euroopassa. Elämme kylmiä ja kovia aikoja, Hakki. Meitä viedään kuin pässiä narusta, elle sitten PerSut pelasta!

palvelua kirjoitti...

Fundeeraaja vei sanat suustani. Kiva saada Hakki sinut takaisin, täällä on perään kyselty ja paljon kaivattu!

Ojoi kirjoitti...

Joulupukki kolistelee lainasauvalla ja tekoparran takaa pyytää valtiokonttorin veronpalautuksia lainaksi.

Todella, kuin sodassa ikään, sukellus syvenee, romua syntyy, tuottamattomia vanhan talouden rakenteita yritetään pitää väkisin pystyssä eikä hengistä ole niin väliä.

Pian kerrotaan, "ette kuitenkaan älyä säästää veronpalautuksia niin otamme ne lainaksi ensivuodeksi.."..

enola.G kirjoitti...

"ei persut pelasta" tai pikemminkin "vennamon oppipoika"
"lopettakaa talonpojan tappolinja" ja siihen se jääkin:
Paljon lupauksia, mutta ei tietoa millä lupauksille saadaan
katetta.

Eipä oo persut ilmottaneet millä talous saadaan nousuun
ja vienti vetämään, vaikka sitä " vaalitoimistosta oikein kysyin"

Kansan riveissä "Vennamolainen "tausta on tainnut unohtua
Oisi hyvä jonkun muistuttaa ihan ISOMMALTI

Tobe kirjoitti...

Hyvä hakki! No niin taas taso nousi näillä sivustoilla ja tyhmyyden vastainen torjuntataistelu sai linjakkaan lipunkantajansa.Tervetuloa takaasin.
Ottaisin kiinni yhdestä asiasta nimittäin sanoista "pankkien pelastaminen".On hiukan liian suurta yksinkertaistamista väittää näiden kriisien perustuvan pankkien osaamattomuuteen.Pankit antavat lainaa ihan työkseen ja ihmiset/yhteisöt/valtiot ottavat sitä vastaan.Mihin se raha on mennyt?No ensin menee suunnaton summa yhteiskunnan ylläpitoon kun edes huippukorkeat verot eivät enää riitä.Virkaporukkaa on vaan ihan liikaa.Meilläkin! Siis maksamme sen joukon kuluja velkarahalla?
Velanotto ei voi tai saa olla pysyvä olotila.Se johtaa aina kriisiin.Poliitikoille tosiasioiden kertominen tarkoittaa vaalitappiota.
Käy kuin Unkarissa missä jäi vahingossa nauhuri päälle.Tämän eurooppaa ravisuttavan kriisin todellinen syy on liian korkealle viritetty elintaso eli talouden kupla.Ensin putoaa toki se pankkisektori ja heti perään osakkeet ja luottamus.Sitten asuntojen arvot ja muu kiinteä.Työn kustannukset leikkautuvat ja työpaikkojen määrä putoaa.Selviämmekö ilman yhteiskuntarauhan järkkymistä.En uskalla vastata.Jos meillä koko tuska purkautuu Persujen vaalivoittoon niin helpolla päästään.
Seuraava hallitus aloittaa madonluvun on siellä kuka tahansa.

Pohdiskelija kirjoitti...

Venäjän presidentti on ainakin ehdotellut lähinnä amerikkalaisille Euroopan jakamista etupiireihin. Venäjän suojelukseen tulevilla alueilla he voisivat huolehtia vastuullisena ylikansallisesti Euroopan itäisten osien ohjuspuolustuksesta. Toteutuessaan ulkoistettu rauha ja turvallisuus lisättynä viisumivapaudella avaisivat enennäkemättömät ruohonjuuritason kassakoneiden kilinän.

Tietenkin tämä on ainoastaa yksi ehdotus monien muiden joukossa. Toistaiseksi en ole havainnut lännen välineissä kirjallisia kannaottoja.

Vaikka pelkäsinkin, että olit varmaan vetäytynyt erämaahan mietiskelemään maailman menoa, niin olin iloinen pikaisesta paluustasi. Vaikka en itse juuri kirjoitte luen mielelläni teräviä ajankohtaisia kannanottoja.

fundeeraaja kirjoitti...

Ei pidä ottaa sanomisiani sananmukaisesti. PerSuilla on ollut jarrumiehen asema. Heidän palkeensa ei riitä puhaltamaan pelastuslauttaan riittävästi ilmaa. PerSuilla on unilukkarin rooli. He pudottelevat noita lapsiministerejä maan pinnalle. Mitä suuremmaksi heidän kannattajiensa määrä kasvaa, sitä tarkemmin joutuvat tuhlaajapojat ja tytöt miettimään tekemisiään. Kyllä se vaan niin on, että kansanvalta tarvitsee unilukkarinsa olkoon heidän nimensä mikä tahansa, nyt se sattuu olemaan näin.
Kun puhutaan sotatilasta niin voisiko olla mahdollista, että Katainen voisi viimeisellä laiturilla ottaa Rytin roolin ja sanoa reilusti: "mää mokasin".

hakki kirjoitti...

Ihan tässä vanha mies punastuu kun noin komeita puhutaan. Kiitokset niistä.

Pankkeja poliitikot yrittävät pelastaa. Mutta kuten OrNot oikeasti toteaakin eivät yksin pankit ole vastuussa. Jahnaan mitä jahnaan, mutta talous on kuralla kun demokratia ei toimi. Ja siihen olemme me kansalaiset syypäitä. Valitsemiemme lainsäätäjien vuoksi.

Olemme antaneet järjestelmämme muodostua demokratian irvikuvaksi, politbyrokratiaksi. Sillä mitä henkilöitä Arkadianmäelle valitaan ei enää ole väliä. Ei edes sillä kuinka monta uutta persua portaita nousee. Sillä vanhan vallan edustajia (persut mukaan lukien) tulee mukaan joka tapauksessa riittävästi. Meno ei mihinkään muutu. Kun nykyisinkin kansanedustajan oikea määrä on 8, on se sitä myös jatkossa. Kunkin eduskuntapuolueen puheenjohtajan käytössä olevien äänten määrä vain muuttuu. Yksillä nousee, toisilla laskee.

Raha ja valta selviävät kyllä nytkin kuiville, vaikka rahamarkkinat sanoivat POKS jo kauan sitten.

Tobe kirjoitti...

Turha punastella.Tässä maassa on keskustelun taso senverran matala ettei sen ylittäminen ole kovinkaan mainittava teko.
Kun jollain on joku tolkku ja linja , niin sitä juonta jaksaa lukea väsymättä.
Satuin kuulemaan Urpilaisen lausuvan jossain radiojutussa , että jatkossa myös sijoittajien ja rahamiesten tulee maksaa viulut ja veronmaksajan ei pidä olla ainoa maksaja.En halua rikkaita puolustaa, mutta Urpilainen unohtaa ketkä maksavat nopeimmin ja eniten kaikista mahdollisista talouskriiseistä. Juuri ne osakkeiden kautta yrityksiä rahoittavat ihmisjoukot/eläkesäätiöt maksavat aina eniten.
Se jolla ei paljon ole ei paljon maksakaan.Jos sellainen politiikka saa vallan, että pörssiin sijoittaminen on lähes rangaistava teko, voimme samantien unohtaa työnteon tässä maassa.Nyt on mantrana tarttua kaikkeen verotettavaan mikä liikkuu.Ei saisi unohtaa, että juuri vahva tase mahdollistaa yrityksille lamojen ja taantumien ylityksen.Jos intressi oman pääoman kasvattamiseen estetään tehdään suuri karhunpalvelus Suomelle.Näin talvisodan syttymisen muistoissa kehtaan nimittää sellaista Terijoen hallituksen toimeksi.Demarit puhuvat tuloerojen kasvusta.Juuri siitä mitä he ovat itse olleet luomassa.Vaurastuminen ei ole se ongelma vaan köyhien köyhtyminen.Pitkäaikaistyöttömyys.Alueelliset erot.Työ ja tarjonta eivät kohtaa.Puolalaiset tulee kyllä tänne töihin, mutta meiltä ei mennä Puolaan...ei edes tulla Helsinkiin.On liian kallista tulla.Kallista olla ja asua.Työnteko on tehty mahdottomaksi ja suurin syy siihen on liian suuri julkinen sektori jonka nieluun uppoaa kaikki ja mikään ei ole koskaan liikaa.
Iso julkinen on Portugalin ongelma...Kreikan ongelma....taitaa olla muuten iso ongelma Ranskassakin, josta jotain olen tietävinäni.
Leikataan mieluimmin byrokratiaa, kuin viedään ihmisten rahat pois käytöstä-taskusta.Päättäjien tulisi kunnioittaa ihmisten kykyä päättää itse omasta kulutuksestaan..Henki menee automaattisesti aikanaan.Anteeksi-pitkä teksti!

hakki kirjoitti...

OrNot

Taitaa olla niin, että sokeitten valtakunnassa yhdellä silmällä huonosti havainnoivakin on kunkku. (Kiitti vaan perusteettoman hyvänolontunteeni dementoinnista.) ;-)

Tuossa kuulemassasi Urpiaisen kommentissa onkin isosta asiasta kyse. Sillä perusteella, että nykyisen kaltainen velkaan perustuva rahoitusjärjestelmä näyttää aina edellyttävän pankkien tappioiden tasausta veronmaksajien pussista on korkea aika, alkaa miettiä pankkisektorin kansallistamista. Voisi kuvitella, että nyt aksioomana käsittelemämme pelkästään markkinakilpailulla aikaansaatava tehokkuus saataisi aikaan sillä, että kullakin valtiolla tässä globaalissa maailmankylässä olisi oma kansallisesti valvottu pankkinsa. Ja markkinoilla ne kilpailisivat keskenään.

Olisipa sekin johtojärjestelmänä "demokraattisempi" tapa kuin jatkuva pankkien pelastaminen. Mutta ongelmana luonnollisesti edelleen poliittisen päätöksentekojärjestelmän tyyppiviat.

Anonyymi kirjoitti...

Kvarttaali politiikka (4 v:n vaalikausi) on täysin vastuutonta. Suomalaisia
ei pelasta muut kuin suomalaiset. Me velkaannumme päivittäin lisää, mutta
kukaan ei uskalla katkaista kierrettä, voi tulla tappio vaaleissa. Eikö poliitikot
uskalla sanoa, mikä meitä odottaa. Vaalit ovat maaliskuussa ja seuraava budjetti
valmistuu syksyllä 2011, jolloin olemme entistä velkaisempia. Ei sanota ääneen
väistämätöntä: tulojen on katteva menot (myös velat korkoineen). Nykyinen tulopohja
ei siihen riitä, eli on puututtava menoihin.

hakki kirjoitti...

Anonyymi

Paljon on sinullakin asiaa lyhyessä kommentissa. Yritän kommentoida mielestäni keskeisimpiä.

Kuvaamasi kvartaalipolitiikka lienee kuitenkin aika hyvä kompromissi? Tärkeää kun on päästä eroon päätöksentekijöistä, kun on käynyt ilmeiseksi, etteivät he ole antamamme valtuutuksen tasalla. Muun muassa juuri tämä "kvartaali"demokratian ominaisuus ei meillä toimi. Puolueiden ja oikeuskanslerin omaksuma ns. sitovan ryhmäkurin sallima käytäntö pitää huolta siitä, että vaaleista toiseen mikään ei ns. tavallisen tossunkuluttajan näkökulmasta muutu. Aina on riittävästi puoluevallan ihannoijia ja tukijoita. Lisäksi nyt muutettu tai muuttuva vaalirahoituslaki pitää pidemmällä sihdillä huolta siitä, että ainoastaan puolueiden "omat" ehdokkaat voivat kerätä ja käyttää riittävästi medianäkyvyyttä vaatimaa rahaa.

Kaikki olemme ehkä Kataista, Kivimäkeä ja Urpiaista lukuun ottamatta varmasti samaa mieltä siitä, että menoja on vähennettävä. Mutta se ei ole puolueiden kannalta mahdollinen tie. Liian monia "hallinto- ja palkkiovirkoja" pitäisi lopettaa, eikä se käy. Ei käy sen paremmin valtion, kuntien eikä julkishallinnon erilaisten yhtymien ja laitostenkaan tasolta.

Ensinnäkään se ei käy siksi, että puolueiden mahdollisuus ostaa äänestäjiä, kannattajia, etujen valvonnan vahtikoiria ja kätyreitä, eli palkita tyhjänpäiväisiä opetuslapsiaan vähenisi.

Toisekseen julkisen sektorin kulujen mitoittaminen veronmaksukykymme mukaiselle kestävälle tasolle ei ole mahdollista, koska kulujen leikkaukset pienentävät bruttokansantuotetta. Yhtälö jossa esimerkiksi 75.000 - 125.000 julkisen vallan työllistämää tyhjäntoimittajaa siirrettäisi työttömiksi pienentäisi BKTta tavalla, joka osoittaisi Suomen paljon nykyistä ikävämmän velkaantumiskuvan. Se taas ei sovi varsinkaan Euroopan 12. parhaalle valtionvarainministerille puolueensa kuningastien turvaamiseksi. Eikä luonnollisesti kahdelle muullekaan suurelle puolueelle, eri syistä.