keskiviikko 5. elokuuta 2009

Suomi ei devalvoi

Mutta lainata se osaa.

Viime laman jäljiltä valtion velkataakka oli tähän lamaan mentäessä edelleen noin 40 000 000 000 euroa suurempi kuin vuonna 1990. Valtionvarainministeri pelaa upporikasta ja rutiköyhää ja kasvattaa sen päätöksillään vähintään kaksinkertaiseksi, joka tapauksessa yli 100 000 000 000 euroon. Samalla metsäteollisuuttamme ei enää entisessä mitassa ole, konepajateollisuus on siirtymässä muualle, rakenteellisia muutoksia ei haluta tehdä, devalvoida emme voi, maata ja kansaa säästetään jo nyt kuoliaaksi.

Ja nyt sitten Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kehottaa kuntia lisälainanottoon. Onko tämä porukka tullut ihan hulluksi? Uutta taloutta ei tullut vuonna 1990 ei 2000, ei ole ollut näitä ennen, eikä tule nyt. Kun valtio jo ylivelkaantuu, pitääkö kunnatkin vielä saada ylivelkaantumaan?

Kuka ihmeessä tämän lystin maksaa? Onko todella tarkoitus tyhjentää Suomi? Muuta mahdollisuutta kuin maastamuutto ei äänestäjälle nimittäin enää jätetä. Totta kai on toinenkin vaihtoehto. Alkaa maksaa näiden retkujen päättömyydet. Mutta siihen ei riitä muutamakaan ihmisikä.

Iiro Viinaseen uskoi aikoinaan moni yritys, yrittäjä ja yksityishenkilö. Omaksi tappiokseen. Mutta nyt on kysymys valtiosta. Suomesta.

Totta kai Lauri Uotila puhuu omassa asiassaan. Sampo on pankki ja pankki elää mm. lainaamalla rahaa. Mutta rajansa kaikella.

11 kommenttia:

Hugo Holvi kirjoitti...

Niin.
Ei mitään järkee näissä lainabuumeissa.Vai olisiko?
Herrojen kannalta,pääosa rahoista on suurpääoman käytössä.Mutta milloin tulee suuremman lyhennyksen aika?
Silloin on jätkäpoika kusessa ja tietää millaisia ovat johtajansa ja ketä on äänestänyt ja paljonko se eläminen Suomessa todella maksaa...

cristinaandersson kirjoitti...

Kyllä. Kuinka paljon sitä rahaa makaakaan laiskottelemassa pöhöttyneissä rakenteissa ja tehottomissa byrokratioissa? Lainanottoa varmaan tarvitaan, mutta missä on näkemys siitä, mistä syntyy tulo, jolla se maksetaan? Varsinkin kun toitotetaan sitä, että teollisuus katoaa Suomesta?

Jos meistä tulee palveluyhteiskunta (tai Ollilaa mukaellen: suuri insinööritoimisto) niin mistä ne rahat palveluihin tulevat? Luuleeko joku ihan tosissaan, että suomalaisilta ostetaan jatkossa teknisiä suunnittelupalveluja???? Ei totta tosiaan. Intian ja Kiinan pojat tekevät viidesosalla meidän hinnoista ja paljon paremmin - osaamista ja kokemusta siellä riittää.

Nyt tuijotetaan osakekursseja ja pörssejä. Nehän ovat pelkkää fantasiaa, satua - ellei reaalitaloudesta löydy niille katetta. Mutta kuka miettii reaalitaloutta? Ei kukaan tietenkään - on paljon mukavampaa seurailla näytöltä kurssien nousua ja laskua kuin lähteä vääntämään jotakin todellista.

Kuten sanottua lainanottoa tarvitaan, kohtuullisesti. Nyt vain näyttää siltä, että se on pelastusrengas, josta ilmat ovat pihisemässä pihalle.

hakki47 kirjoitti...

Hugo Holvi

On kuin pakkasella housuun kusisi.

Emme me täysin ilman lainanottoa selviä. Se on varmasti selvä meille kaikille. Mutta, ettei vaivauduta tekemään edes sitä mikä voitaisi, ja joka olisi pitänyt tehdä jo aikaa päiviä sitten, on jo rikollista.

Se mitä nyt lainattavilla rahoilla ylläpidetään on puolueitten kleptokratiaa eli politbyrokratiaa.

hakki47 kirjoitti...

cristinaandersson

"Nyt vain näyttää siltä, että se on pelastusrengas, josta ilmat ovat pihisemässä pihalle." Kyllä, ja nämä retkut antavat avuksemme vielä betonisaappaatkin.

helanes kirjoitti...

Lainakierteessä olemme lähinnä siksi, kun rakenne- ym. ratkaisut tehdään aina seuraavassa hallituksessa. :)

hakki47 kirjoitti...

oikeassa olet helanes.

Saksalaisilla olisi tähän aika hyvä sanonta:

Morgen, Morgen, nur nicht Heute,
sagen immer faule Läute.

Vaikka en minä näitä retkuja laiskaksi väitä. Ovat liiankin ahkeria Suomen tuhoamisessa.

GranpaIgor kirjoitti...

Hakki veli hyvä. Onko sinunkin saksasi (ihan tönkköä minäkin jo nykyään kirjoittelen saksan käytön puutteessa) jo noin ruosteessa? Pitäisi lukea "Leute".

Ja mahdollisesti saksaa osaamattoille (nuoremmissa on niitäkin!!) vapaasti suomentaen:

Huomenna, huomenna vaan ei tänään
sanoo aina laiska väki

Riimittää en osannut.

Hyvä tuo havaintosi että pankin pääekonomistihan siinä puhuu oman työnantajansa Sampon pussiin.

Jäitä housuihin kirjoitti...

Hakki47, sanoisin ja sanonkin; jäitä hattuun ja housuihin kun lainan ottoa arvostellaan.
Ehkä arvostelisitko toisin, jos lainaa ei otettaisi ja edes yritettäisi nähdä tosiasioita ja elvyttää.
Luunpa että näin tekisit.
Kerropa miten sinä haluaisit valtion elävän tämän laman (anteeksi tämähän onkin vain valuuttakriisi)
yli.
Voisit aluksi vastata seuraaviin kysymyksiin.
Haluatko, että nuorisotyöttömyys luiskahtaa kokonaan hanskasta ja osa nuorista jää elätettäviksemme
jo parikymppisinä eläkeläisinä?
Haluatko työttömyyden kasvavan yli sen mihin se kasvaa vaikka elvytetäänkin?
Haluatko pienyrittäjien joutuvan samaan kurimukseen kuin 1990-luvulla?
Haluatko, että esim. valtion ei kannata / saa kohentaa infrastruktuuria (joka kuitenkin on korjattava lähitulevaisuudessa)
lainavaroin nyt kun työtä tarvitaan
ja työ on edullista?
Maksamme edellisen laman laskua. Mutta haluatko, että tulevaisuuden laskusta tulee vielä pahempi?

Komentit näihin aluksi, kiitos.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

On se, mutta ainakin yritin. :-) Minulla oli sentään fifty - fifty mahdollisuus. Meillä enää twenty - eighty. (Tai miten päin tuo nyt pitäisi kirjoittaa?)

hakki47 kirjoitti...

Jäitä housuihin

Vastasin eilen Voxin samaa asiakokonaisuutta koskevaan kysymykseen ja samaa kysyn nyt sinulta:

"Olen riittävän moneen kertaan esittänyt ratkaisuehdotuksia. Mutta kuten silloin totesin, en ole sen paremmin ministeri, kansanedustaja, en edes poliitikko.

Kun ei tulot riitä, eikä lainata halua on kiristettävä vyötä, eli kuluttaa vähemmän. Näin siitä huolimatta, että julkisen sektorin pitäisi Keynsinkin mukaan lisätä kulutustaan. Ja ilman ristiriitaa, olen samaa mieltä. Sitä kutsutaan priorisoinniksi.

Ensimmäisen kerran blogistina esitin oman listani 3.4.2007. http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2007/04/03/jakovarassa-piisaa-eikun-jakamaan/ Ja sen jälkeen eri tarkkuuksilla, viimeksi http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/2009/08/03/suuri-puhdistus/. Ja välillä ainakin 10 kertaa.

Haluamatta ilkeillä en usko siihen poliittiseen uskontunnustukseen, että ei ole vaihtoehtoja. Kyllä niitä on. Kerropa sinä sitten omasi."

On kaikille jo selvää, että ilman lisävelkaa emme enää tule selviämään. Mutta nykyisillä lainasuunnitelmilla tulemme varmasti uppoamaan.

häirikkö kirjoitti...

HAKKI 47 IMEE PASKA-PÖKÄLETTÄ. JA -,.,-,-,,.ÖÖÖÖ____I =?....,,,,,

Z
ZZZ
Z
Z
Z

Z
A
AA



A
A
A