maanantai 17. elokuuta 2009

Päättäjät pettävät itseään

Mikset siis sinäkin?

Muutaman päivän kuluttua julkaistaan tiedot heinäkuun 2009 työttömien määrästä. Mutta kannattaa muistaa, että luku joka ilmoitetaan perustuu Tilastokeskuksen kyselyyn. Oikeampi luku tulee TEMistä, työvoimatoimistojen ilmoittamana luku työttömät työnhakijat. Ja sekin luku on liian pieni.

Työttömiksi kun ei lasketa sen paremmin työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevia, työvoimapoliittisin toimenpitein sijoitettuja, lomautettuja eikä ns. putken kautta työttömyyseläkkeelle siirtyneitä. Yhden tiedon osalta jopa työvoimatoimistojen antama luku ei ole todellinen, ryhmälomautetut on kuulemma arvioluku.

Kun kesäkuun virallinen työttömyys oli 244 900 työtöntä oli se edellä todetulla tiedoilla korjattuna 461 800. Ja kannattaa luonnollisesti muistaa, että työvoimamme on vain noin 2,5 miljoonaa. Kirjoitin siitä jutunkin.

Jaa, että miksi nyt moista ajatella? Kävin katsomassa IAET-kassan uusien hakemusten tilastoa heidän nettisivultaan. On se vaan aika hurjaa, että vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana hakijamäärät ovat viime vuoteen verrattuna viisinkertaistuneet. 14 553 uutta hakemusta. Ja trendi on edelleen nouseva.

Joko menee heinäkuussa 500.000 todellisen työttömän luku rikki?

6 kommenttia:

helanes kirjoitti...

On onneton sattuma, että lamat ja laihat vuodet tulivat meille näin lähekkäin. Välissä olleet lihavat vuodet eivät ehtineet kunnolla vaikuttaa, varsinkin kun saavutetuista eduista luopuminen on niin vaikeata kuin se on, lähes mahdotonta. Mieluummin näämmä menemme ensimmäisessä luokassa perikatoon. Vaikka uusi alku sekin.

hakki47 kirjoitti...

Ikävintä on se, että niin moniin tulee sattumaan ja kovaa. Heillä kun ei tälläkään kertaa ole osaa eikä arpaa sen paremmin itse lamaan kuin kaikkeen siihen, minkä hallintomme eli nykyinen hallitus on jättänyt tekemättä. Paitsi noin 60 % on äänestänyt.

Pelkään oikein ajatella minkälaista laskua saamme vielä maksaa esimerkiksi kepun kahdeksan vuoden tilaisuudesta saastuttaa avainministeriöitämme.

juhamatti kirjoitti...

Vale, emävale, tilasto. Tilastokeskuksen luku saadaan muistaakseni jotenkin seuraavasti: soitetaan satunnaisotannalla 1000- 2000 henkilölle joilta kysytään ovatko he mahdollisesti olleet
työttöminä viimeisen kuukauden aikana. Tulos ei voi kovin tarkka.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Taitaa tuo otos olla isompi. Mutta olen aina kieltämättä ihmetellyt miksi päätöksenteon pohjana halutaan käyttää haastattelututkimustietoa, vaikka täsmällistäkin on olemassa. Meillä työkkärin tieto on yleensä ollut tarkkaa, tämä uusi ryhmälomautus on poikkeus.

Mutta eipä nuo luvut hallituksen toimenpiteisiin vaikuta. Ei koske puolueita.

Tobe kirjoitti...

Se mitä hallitus nyt tekee ei muuta tilannetta sinne eli tänne, paitsi ottamalla vielä tuplasti lisää velkaa ja teettämällä ihmisllä jotain hölmöä hommaa.Ongelmallista on se , että taantumassa juuri näemme miten kalliiksi ylimitoitettu kuntamäärä ja virkamieskunta tulee.Ne olis joutaneet ajaa alass hyvinä aikoina, mutta ei.Nyt olis pakko niin toiset vaan ssuunnittelee lisää lainaa tyhmyyden jatkamiseksi.Sitä pitäisi kutsua oikealla nimellään sitä turhan työn teettämistä.Se on VARASTAMISTA.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Olen kanssasi samaa mieltä. Se on varastamista. Ja lainanoton holtiton kasvattaminen on niinikään rikollista. Vaan milläpä saat vastaamaan ne, jotka päättävät pelisäännöistä? Itse en ole vielä löytänyt parempaa rauhanomaista vaihtoehtoa, kuin kirjoittaa äänestyslippuun JOKU MUU.