torstai 13. elokuuta 2009

Naisjohtajuuden substanssi?

Kun eilen kirjoitin suomalaisen johtajuuden todellisesta olemuksesta, ajattalin nyt kirjoittaa suomalaisen todellisuuden naisjohtajuudesta. Siitä jota varmaan parhaimmillaan edustaa arvojohtajamme.

Vaalirahoituskeskustelu on vellonut koko kesän, oikeastaan voisin väittää koko vuoden ja yhden kesän ja ainoa mitä olen arvojohtajamme huomannut asiasta lausuneen on: Maineemme on vähän kärsinyt. Emme ole enää puhtaita pulmusia mutta hyvässä porukassa kumminkin. Tai vastaavaa.
Kuten eilen kirjoitin mielestäni johtajuus konkretisoituu kriiseissä. Jos kävi köpelösti Brunilalle niin eipä voi arvojohtajammekaan vastuullisesta moraalista riemua ja esimerkkiä repiä. Vaan ehkä 9 vallan vuotta alkavat jo painaa? Ihmettelen myös miten on mahdollista, että gallupit antavat niinkin maireita lukuja?

Vai olisiko niin, että SAK:n lakimieheltä ei muuta enää odoteta?

17 kommenttia:

Just walking kirjoitti...

En tiedä mitä kommentoisin, joten sanon kaikki pohtimani vaihtoehdot:
- Nykyinen Arvojohtajamme on juuri se jonka Suomen kansa ansaitsee?
- En jaksa olla ihmettelemättä, että miten kummassa hänestä tuli aikoinaan Arvojohtajamme, ja vielä toisenkin kerran.
- Miten Arvojohtajamme ylipäätään kykenee olemaan näin hiljaa? Vastaus: hän johtaa prosessin ja pykälien kautta, ei niiden suomien mahdollisuuksien kautta.
- "Naisjohtajuus" taitaa sittenkin olla yksi hype, jossa on seksikäs ja aikaan sopiva kuori, mutta sisus onkin sitten tyhjää täynnä.
- Mitä Arvojohtajamme johtajuuteen tulee, saamme tulevaisuudessa lukea visusti vaiennettuja ja salattuja kansioita ja viestejä siitä, millainen tyranni hän on (ollut) lähiyhteisön johtajana erinäisissä tehtävissään ennen arvojohtajuuskauttansa ja ehkä jopa sen aikana.

olavi.laine kirjoitti...

Ehkä presidentiltä ei enää odoteta muutenkaan juuri mitään... oli hän sitten millä taustalla tahansa varustettu.

GranpaIgor kirjoitti...

Väliä on kai vain sillä miltä asiat näyttävät. Tunnen lukuisan määrän ihan fiksuja ihmisiä jotka kannatavat naispuolista arvojohtajaamme. Kun olen sitten oikein alkanut kysellä "miksi" niin ei heillä mitään selvää vastausta ole. Toisaalta ei presidentiltä enää odotetakaan Urho Kekkosen tyylistä voimakasta johtajuutta vaikka myönnetään että haluttaisiin voimakkaampaa johtajuutta joka panisi keskenään taistelevat poliitikot kuriin..

Olenkin ynmmärtänyt että ei tällä kannatuksella olekaan mistään substanssista kysymys - ihan pelkkää brändin ja imagon hallintaa - näitä nykyaikaisia keisarin-uusia-vaatteita.

hakki47 kirjoitti...

Just walking, kiiti monipuolisesta kommentista. Yritän antaa omat vastineeni.

Kyllä. Mutta varmaan järkyttäviin mittoihin menneen tasa-arvovouhotuksemme vuoksi.

Et ole ainoa.

Arvojohtaja ei johda. Hänestä ei siihen ole, ja vaikka olisi eivät puolueet anna. Eikö olekin valitettavaa, että kustannukset siitä instituutiosta, jota hän nyt edustaa ylittävät per capita ne kustannukset, jotka Ison Britannian veronmaksajat maksavat Elisabeth II koko hovista.

Naisjohtajuus? Kansalaisen kannalta on ihan yksi hailee onko vallassa mies tai nainen. Pääasia on, että hän on tyytyväinen johtoon. Mutta se, että vallassa on kepuli-kokis koalitio ylittää inhimillisen mielikuvituksen. Ja kansallisen itsesuojelusvaiston.

Varmaan saamme. Sillä inhimillinen hänkin (?) ehkä kuitenkin on. Samanlainen paskiainen kuin me muutkin.

hakki47 kirjoitti...

olavi.laine

Olen ymmärtänyt, että sinun mielestäsi ei pitäisi. Minun mielestäni pitäisi. Tai sitten pitäisi luopua koko teatterista. Mutta en luopumista itse kannata, vaikka parlamentaarista demokratiaa henkeen ja vereen kannatankin.

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

"Toisaalta ei presidentiltä enää odotetakaan Urho Kekkosen tyylistä voimakasta johtajuutta vaikka myönnetään että haluttaisiin voimakkaampaa johtajuutta, joka panisi keskenään taistelevat poliitikot kuriin." Pääsääntöisesti ei ole syytä. Tapelkoon poliitikot keskenään pikku leikkejään, oman porukkansa ajattelutavan muuttamiseksi koko kansan ajattelutavaksi. Mutta on tilanteita, jolloin ei pidä jäädä odottamaan, että "pojat saavat kukkotappelunsa hoidettua".

Tarvitsisimme yhteiskunnallisesti kokeneen, kansan ns. syvien rivien luottamusta nauttivan Tasavallan Presidentin, joka tarvittaessa on arvovallaan puhaltamaan pelin poikki. Tarvittaessa olisi mm. nyt. Kun meillä ei ole "mahdollista" odottaa kahta vuotta, ennen kuin uusi hallitus alkaa ottaa vastuuta.

juhamatti kirjoitti...

Mitä ns. arvojohtajamme henkilöön tai persoonaan tulee, en ota tässä kantaa, vaan totean hänen kuitenkin olevan ulkopolitiikkamme johdossa. Mitä niissä kulisseissa tapahtuu onkin
jo toisen mittakaavan asia kuin joku vaalirahoitus- soppa, jota nyt hämmennetään ilmeisesti sen vuoksi, että isommat ongelmat pysyisivät taustalla.

Jollain kumman tavalla arvojohtajamme tuntuu lumonneen " Tsaari " Putinin, onnistuen käymään luottamuksellista vuoropuhelua hänen kanssaan. Kuten nytkin Sotshin vierailullaan, joista keskusteluista
ei paljon julkisuuteen tietoja tihkunut. Yleensä henkilösuhteet Venäjän, niin entiseen kuin tämänhetkiseenkin presidenttiin lienevät poikkeuksellisen hyvät, päinvastoin kuin pää,- tai ulkoministereillämme.
Mielenkiintoista. Mitä lie taustalla?

Tobe kirjoitti...

Kun olen kysynyt nykyisen arvojohtajan kannattaajilta mihin heidän intonsa perustuu saan aina saman vastauksen:"Olisko muka pitänyt valita se toinen ja TH on hoitanut työnsä ihan hyvin."Turha esittää lisäkysymyksia ja pyytää esimerkkejä ulostuloista jossain kansaa koskettavissa asioissa.Nykyisenkaltainen presidentti ei saavuta koko kansan luottamusta ennekuin itse tekee sen eteen paljon töitä.Johan hänen esiintymisensä EU:n kokouksissa jakaa kansan kahtia.Se mikä toiselle on viranhoitoa on toiselle omahyväistä öykkäröintiä.Demokratia ei toteudu pitkulaisessa maassa, eikä yhdellä presidentillä - niinpä ehdotan harkittavaksi seuraavaksi kahta ,,,olisi sitten vaikka mies ja nainen.

Tobe kirjoitti...

Juhamatille sanoisin erikseen TH:n idänsuhteista.Jos emme saa tietää mistä presidenttimme siellä puhui voimme vain arvailla.a)hän ei puhunut lainkaan asiaa.Kunhan tepasteli kuvissa.b)hän puhui asiaa ohi kansan valitseman eduskunnan ja hallituksen c)joku muu syy koko resiuussn.Mikä?
Kansanvaltaan kuuluu saada selkeä tieto mitä edustajamme siellä puuhailee.Toivottavasti jatkossa saamme harvempia tapaamisia ja niistä jotain tuloksia.Nythän ei saatu edes vastauksia kysymykseen :"Miksi siellä tapetaan toisinajattelijoita?"Sellaiset hyvät henkilösuhteetko nyt kehuja saivat?Mieluimmin viileät ja asialliset niin saadaan myös asioita läpi.

kirkkovene kirjoitti...

juhamatti

Olen tässä jo jonkin aikaa ihmetellyt kumpi on lumonnut kumman. Ja jos vanhat merkit paikkansa pitävät uskon valitettavasti, että lumooja ei ole Porkkanapää-Tarja. Esimerkiksi keskustelut, joita Muumi Mamma on käynyt Medvedjevin ja Putinin kanssa tällä viikolla tulevat toivottavasti vähintään UTVAn tietoon mahdollisimman nopeasti. Ei siksi, että olisin huolissani Venäjästä vaan siksi, että olen huolissani Mammasta.

kirkkovene kirjoitti...

OrNot

En tiedä mitä mieltä sinä olet, mutta itse olen sitä mieltä, että Tarja ei ole hoitanut työtään, vaan yrittänyt hoitaa imagoaan. Ja ilmeisesti on siltä osin onnistunut.

olavi.laine kirjoitti...

Se mitä Suomen ulkopolitiikan johdolta nyt odotetaan, on viennin edistäminen - viennillä Suomi nousee. Tässä olisi hyvä paikka jollekin (pikku)politikolle profiloitua viennin sanansaattajana, mutta ei meillä ymmärretä viennin merkitystä kansantaloudelle. Mainetta on kolhittu Storan sellutehtailla, Patrian kaupoilla, vaalirahoitussotukulla... Mutta onko tämä kaikki vaan meidän pienen kansan sisäistä ajattelua; mitä muut meistä ajattelevat ;)

hakki47 kirjoitti...

olavi.laine

olet todella oikealla asialla. Suomi elää viennistä, vaikkei aina ehkä metsästä. Sillä taas mitä muut meistä ajattelevat ei ole minkään valtakunnan väliä. Jos emme vie, emme elä, ajattelevatpa muut meistä ihan mitä tahansa.

Mutta miten moisen rosvolauman saisi valjastettua vientivankkureita vetämään? Vaatisivat kymmenykset tai ainakin suojelurahaa.

Tobe kirjoitti...

Meillä pressa on perinteisesti valjastettu vientiveturiksi ikäänkuin Ruotsin kuninkaalliset.Se kortti alkaa nyt näyttää huonoa kun nykyinen veturi ei taida oikein hyväksyä niiden vientiyritysten arvomaailmaa.Hän haluaa syleillä koko maailmaa, mutta ei löydä siihen mistään maksajaa.Kirkkoveneen kysymykseen vastaan...en ole tyytyväinen näkemääni ja hän ei edusta minua.Toivon uutta ilmettä siihen virkaan ja ihan jotain muuta kuin piipahtelua Sotshissa.Oli jotenkin säälittävää lukea että Putinkin yllättäen halusi tavata.Mistähän päivänpolttavista pääsivät sopimaan.Uutisia odotellaan ja saattaa olla että menee pitkään.Jos ei mitään kuulu pannaan Suopo asialle....tai sitten annetaan koko homma Varekselle tai parhaiten ehkä Tervolle.Teos olisi tietenkin"Muumin aika".Muuten joku jossain vertasi rouvaa jopa Kekkoseen ja siinä asiassa on ihan pihalla.Kekkonen sentään keskusteli tosissaan vähintään Viipurin palautuksesta ja oli ihan hilkulla ettei saanut.Hrutsev olisi antanut, mutta ehti pudota ennen ratkaisevaa hetkeä.Nyt ei saada sovittua mistään..ei edes naurettavista puutulleista.Sellaista arvovaltaa nykypressalla.Liian myöhään sekin juttu jos sopimus tulee....niin ja Viipurikaan ei enää kelpaa kun se ei tyhjänä palaudu.Njet.

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Mielestäni ajatus siitä, että jokainen Tasavallan Presidentiksi valittu saa tehdä hommasta näköisensä, on jopa toivottavaa. Olisikin meidän kaikkien etu, että hänellä henkilönä olisi valtaa sekä siihen, että pillin puhaltamiseen silloin kun hänen arvionsa mukaan on siihen syytä. On muistettava, että äänestysmenettelyn seurauksena hänellä on kansalaisten enemmistön mandaatti. Päin vastoin kuin pääministerillä, jolla ei tarvitse olla ensimmäistäkään kansalaisten vaaleissa antamaa ääntä tukenaan. Puolueitten ääni riittää.

Tuo Sotshin tapaaminen, johon Putinkin halusi liittyä, onkin todella mielenkiintoinen. Mistä siellä keskusteltiin? (Julkisuuteen tuotujen ympäripyöreyksien lisäksi.) Mitä siellä tarjottiin, uhattiin, päätettiin? Ei ole hyvä jos SAK:n lakimies olisi ainoana ollut siellä mielipiteitään esittämässä. Saattaisi olla, että pojille syntyy virheellinen käsitys suomalaisten itsenäisyyden tahdosta.

Tobe kirjoitti...

Olet tasan oikeassa hakki..Sotshissa ei menneet asiat ihan demokraattisesti.Onko meidät myyty?Entäpä jos TH:n päässä liiraa ja hän menee heittelemään jotain mistä emme ole päättäneet yhdessä mitään?Ok..pressa ilman valtaa on turha...ei meillä ole sellaista paraatikulttuuria että sillä sais päivänsä kulumaan.Minua ei haitta vaikka EU joutuu kattamaan kaksi lautasta, mutta se haittaa jos lautaset eivät puhu keskenään.Toisaalta ollaan rauhassa...kyseessähän on ainoastaan ryhmäkuvaan pääsy...muut asiat hoidetaan isojen poikien kesken..meillä vaan ei ole isoa poikaa....pieni maa nääs!

hakki47 kirjoitti...

OrNot

Zavidovosta aikoinaan joku paikalla ollut lauloi. Nyt ei tainnut olla laulajia mukana. Minua hämmästyttää, että tilaisuudesta, jossa Tasavallan Presidentti tapaa Venäjän Presidentin ja lisäksi paikalle kiiruhtaa Venäjän pääministeri, ei ole yksityiskohtaisempaa tietoa. Lienee kuitenkin epätavallista. Enkä oikein jaksa uskoa "mehän olemme yhtä suurta, onnellista perhettä" satuihin.