torstai 27. elokuuta 2009

Ei meillä ollut vaihtoehtoa



Oletko vaivautunut laskemaan mitä 553 323 todellista työtöntä merkitsee? Kannattaisi varmaan?

Karkeasti ottaen sen on jotain 16,5 miljardia euroa. Iso luku. Eikö?

Olettaen, että tuo on vuoden työttömien keskiarvo, mikä se hyvin tältä vuodelta saattaa olla, ja kun tekemätöntä työtä maassa riittää, niin maksamattomina palkkoina, saamatta jääneinä veroina, maksettuina tukina tuon väen pakottaminen toimettomaksi ja pitäminen toimettomana maksaa tälle yhteiskunnalle varovasti laskien noin 16,5 miljardia euroa vuodessa.

16,5 miljardia on noin kolmannes valtion vuosittaisista menoista. Se on luku jossa alussa on 165 ja kahdeksan nollaa. Ja se ei ole mikä tahansa luku. Se on rahaa. Euroja. 16.500.000.000 euroa. Se on yli 3.000 euroa jokaista suomalaista kohti. Sinullekin ja jokaiselle perheesi jäsenelle.

Ja tämäkin arvio lienee alakanttiin. Mutta halusin konkretisoida, jotta hallituksemme prioriteetit selkenisivät. Kumpi on tärkeämpää?

  • Tapella viikkotolkulla siitä kuinka paljon kehdattaisi omille taustaryhmälle Suomi-pesän konkurssista vielä ALVn muodossa palauttaa? Suurusluokka 500 miljoonaa per vuosi.
  • Vai keskittää kaikki huomio siihen, miten työttömät saadaan töihin? Suuruusluokka 16 500 miljoonaa per vuosi.
Hallitus on prioriteettinsa valinnut. Se sopi pilkun jälkeisistä asioista. Ja kuten aina ennenkin, kotiin päin vetäen.

Kannattaa samalla pitää mielessä, että yllä hahmoteltu velkataakka tulee sen noin 10.000 euron henkilökohtaisen velkataakan päälle, joka meitä rasittaa edellisen laman seurauksena. Ensi vuonna meillä jokaisella on sitten valtionvelkaa keskimäärin noin 13.000 euroa.

Arviotani, joka perustuu muuhunkin kuin hatusta vetämiseen, voi kuka tahansa toki tarkentaa ja täydentää.

Sanovat, että valtionvelka on rahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Riittää kun maksaa korot. Ehkäpä. Mutta samalla kun vienti sukeltaa edelleen ennen näkemätöntä vauhtia, entinen syömähampaamme metsäteollisuus siirtyy ulkomaille, konepajateollisuus pakenee kaukomaille, transitoliikenne Venäjälle on käytännössä poikki, Nokian kaltaisia pelastusenkeleitä ei näin pieneen maahan jatkuvasti tule ja maailman markkinoiden painopisteen siirtyessä kiihtyvällä vauhdilla Atlantilta Tyynellemerelle, millä aiomme maksaa edes korot? Maantieteelle emme voi mitään.

Herroja Merisaloa ja ehkä Yli-Saunamäkeä (muistattehan -  Kehittyvien Maakuntien Suomi,  viime eduskuntavaalien voittaja) aiotaan syyttää tai syytetään jo velallisen epärehellisyydestä tai törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Sitten kun joudumme turvautumaan Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) "neuvoihin", eli sitten kun maamme on nykyhallinnon toimesta ajettu konkurssiin, muistamme varmasti asettaa herrat Vanhanen ja Katainen valtakunnanoikeuteen syytettyinä velallisen törkeästä epärehellisyydestä. Ja lisäksi tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Ja sitten on turha uikuttaa, että "ei meillä ollut vaihtoehtoa".

PS.

Näin tärkeässä asiassa ajattelin julkaista saman artikkelin kaikissa linkkiluetteloissa ilmenevissä blogeissani.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ankeeta asiallista faktaa, ihan kurkkua kuristaa. Mitä voisi tehdä päättäjien ja kansan herättämiseksi. Ei voi vaan antaa asioiden tapahtua!

Hakki kirjoitti...

Anonyymi, kiitti kommentista.

Se oli ankeeta faktaa jo silloin, eikä mikään ole ainakaan parempaan muuttunut. Velkaa on siitä lähtien otettu lisää noin 30 miljardia euroa, jolla pyörät saadaan pidettyä täällä Suomessa käynnissä. Samalla on kuitenkin moinen raha, ja ne pohjalla olleet yli 50 miljardia jätetty lastemme ja lastenlastemme hoidettavaksi. Tavalla tai toisella, mutta millä tavalla tahansa.

Päättäjiä, siis kansalaisia voi yrittää herättää vaikkapa osallistumalla yhteiskuntamme tilaa koskevaan nettikeskusteluun. Niitä toisia päättäjiä on ihan turhaa edes yrittää herätellä. Kun eivät tähän mennessä ole ymmärtäneet missä mennään ja mitä me kansalaiset heiltä edellytämme, on turha muutosta odottaa.

Nythän tässä odotellaan vain sitä hetkeä, kun kansa virtaa kaduille.