perjantai 19. kesäkuuta 2009

Keva, Nova, Kepu ja Maan Tapa

Timo Kallin avaaman Kehittyvien Maakuntien Suomi-laatikon nimi on Pandoran Lipas. Siis se jonne sisälle jäi ainoastaan toivo. Ja nyt Kalli on ainakin raottanut lippaan kantta ja antanut toivolle tilaa. Tuskinpa Kallikaan ymmärsi, että Kokikset olivat jo valjastaneet Toivon™ vaalivankkureitaan vetämään?

Nopeasti ja päässä laskettuna tähän mennessä on Kalli paljastuksen seurauksen on päivänvaloon tullut reilusti yli miljoona euroa puolueiden mielestä likaista, tai ainakin harmaata puoluerahoitusta. (Ilman RKPtä) Siis sellaista, jonka olemassaoloa puolueet eivät aikaisemmin ole halunneet tuoda esille. Ja ovat aina aiemmin tehokkaasti vaientaneet alkaneen keskustelun. Koska niiden rahojen takana ovat mahdolliset kytkökset, sidokset, lupaukset, sopimukset. Ja näiden takana ikävä sana - Lahjus. Sana, josta puolueet eivät pidä.

Kuten jokainen politiikan rahoitusta seurannut on jo yli vuoden tiennyt, Kehittyvien Maakuntien Suomi oli puoluerahoituksen uusi pienyrittäjä, jonka julkistamisesta saamme kiittää Timo Kallia. Ja nyt alamme päästä oikeaan kokoluokkaan siinä, mitä siellä puolue- ja vaalirahoituksen pimeällä puolella saattaa olla. 20 miljoonan euron sijoitus kiinteistöön, joka ensin tietysti pitää rakentaa. Mahdollisesti alue jopa kaavoittaa, jotta tontti voidaan ostaa. Eli pelureina jo välvouhka - konsultti/kiinteistöjalostaja, sijoittaja jolta raha ei lopu (esimerkiksi Kuntien eläkevakuutus, Keva) ja kaavoittaja eli kunta jolla on kaavoitusmonopoli (esimerkiksi Rovaniemi). Ja jokainen meistä tietää ketkä viimekädessä päättävät. Valitsemamme ihmiset, joiden nimen perässä, suluissa on esimerkiksi kesk., sos.dem., kok., vas., rkp.

Ja olet ehkä miettinyt, mitä löytyy niitten ihmisten nimien perässä, suluissa toki, jotka istuvat Kevan hallituksessa? Valitse tästä kesk., sos.dem., kok., vas., rkp. Ja pidä mielessäsi, että esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöitä on myös muita. Ne sijoittavat varansa mm. rakennettaviin kiinteistöihin, jotka tarvitsevat tontteja, jotka tarvitsevat asemakaavoja, joita taas laativat kunnat.

Ilmarinen, Varma, Etera, Tapiola, Veritas, Fennia sama porukka päättää siellä niitten eläkerahojen sijoittamisesta, joiden pitäisi turvata meidän eläkkeiden maksu. Ja jokaisessa samat pikkukirjaimet nimien perässä. Pikkukirjaimet, jotka pelaavat meidän eläkerahoillamme. Tässä pienessä maassa, jossa on pieniä puolueita ja pieni sulle - mulle puolue-eliitti. Jos jokainen peluri tuntee toisensa.

Ja esimerkiksi näin pyörii sen hyvä veli verkon pieni piiri, joka meillä on Maan Tapa. Jossa korruptiota ei voida havaita, koska se on niin korruptoitunut, että sitä ei voi ulkopuolinen todeta.

PS.

Tästä välistä puuttuvat luonnollisesti rakennusliikkeet. Yksityiset ja ns. yleishyödylliset. Näissä yleishyödyllisissä päätöksiä tekevät yllätys, yllätys ihmiset, joilla on nimensä perässä pieniä kirjaimia. Ja rakennuttajat joista yleishyödyllisiä ovat ainakin VVO, YH ja Sato. Ja samanlaiset ihmiset päättävät myös esimerkiksi oppilaitosten, sairaaloitten, voimalaitosten, teitten, siltojen jne. jne. rakentamisesta. Ja kauppojen, kauppakeskusten, ostosparatiisien, tavaraparkkien rakennuttamisesta S-ryhmässä ja mahdollisesti jopa K-ryhmässä ja Tokmannissa?

PPS.

Ja vaikka meillä tämäntyyppiset asiat tuntuvat unohtuvan kesän aikana, voitte olla aivan varmoja, että netti muistaa. Ja turha on toimittajien lähdesuojaa lähteä kopeloimaan. Muuten sekin kaatuu syntisäkkiin.

PPPS.

Riemukasta juhannusta.

14 kommenttia:

Oijoi kirjoitti...

Näytelmä alkaa

Ihka rehellisiä kun ollaan niin ääni keskustalle kuntien työntekijöiden eläkekassasta kähmittynä maksaa jo kuin Amerikassa tuotetussa TV:n sarjiksessa; taskulaskimella hätäiseen laskettuna tiedossa olevan perusteella 5 euroa ja pullon viinaa.

Hauskat Juhannukset Hakin palstalle.

Oijoi kirjoitti...

Tämä puuttuu..

Yhdistys ja kunta omistaessaan yhtiön ( ml. osakeyhtiö ) voivat vaatia kunnan tai yhdistyksen toimivana ja päätösvaltaisena hallituksena selvityksen varainkäytöstä ohi budjetin tai kirjattujen päätösten.

Jos ei sellaista saada aikaan tai siinä ilmenee väärinäytöksiä voidaan tehdä rikosilmoitus.

Rikosilmoitusta ei ole tässä maassa kovin usein tehty - kunnista.

Kunnan - ja yhdistyksen hallitus ml. tilintarkistajat jotka tietenkin ottavat kopion tarkastamistaan kirjoista ja laativat tilintarkastukertomuksen tekemistään havainnoista ja vastaa sitten aikanaan jäsenille väärinkäytöksistä yhtenä miehenä.

Se mitä hyvän tavan huolellinen tilintarkastaja ei huomaa ei tule koskaan yleiseen tietoon.

Ympäripyöreä on ruletti tässä.

Jopa niin pyöreä, että yhteisön omistama rekisteröity tai rekisteröimätön osakeyhtiö voi joutua kavalluksen kohteeksi vuodesta toiseen ilman että siihen kukaan puutuu.

Katos maata halutaan Suomessa keskustan lailla hallita ja se onnistuu vallan hyvin kun asiaa ei ymmärrä 99 % äänestäjistä.

Jos ymmärtäisivät niin yhteenkää kuntaan tai yhdistykseen ei saataisi kokoon toimivaa
hallitusta.

hakki47 kirjoitti...

Oijoi

"Näytelmä alkaa. Ei kannata vielä nuolasta. Yksikään ei ole vielä tipahtanut. Ja meillä Juhannuksen aloittama kesän raukeus mokillä, poissa maailman pahuudesta, on monta hyvää aloitusta tappanut. Viimeksi vuosi sitten.

Eikun pökköä pesään, jos lisää löytyy.

helanes kirjoitti...

Aika katsoa
poralaivoon, taikoa
penteleesti.

helanes kirjoitti...

Mihin se niin jäi? Siis

Aika katsoa
porakaivoon, taikoa
niin penteleesti.

Jussia! :) :)

GranpaIgor kirjoitti...

Kirjoitat "Jossa korruptiota ei voida havaita, koska se on niin korruptoitunut, että sitä ei voi ulkopuolinen todeta." Ja saatat viitata Transparency Internationalin korruptioindeksiin, jossa Suomi on pärjännyt pitkään siellä kärkipäässä.

Syy Suomen pärjäämiselle in aika yksinkertainen. Kun tutkin vuosia sitten noita Transparency Internationalin tutkimusmenetelmiä niin Suomesta kyselyyn kirjattiin järjestelmällisesti juuri noiden henkilöryhmien mielipide, jotka osallistuivat tuollaiseen korruptio-prosessiin jos nyt tuollaista nimeä halutaan ilmiöstä käyttää. Eiväthän he itse prosessiin osallistujina ymmärrä että kyse olisi jostain korruptioksi tulkittavasta. Kysehän on verkostoitumisesta ja sidosryhmäsuhteista ja -ohjauksesta kun käytetään kauniimpia nimityksiä. Korruptiota ja lahjontaahan olisi sellainen kun puhallusratsiassa kiinni jäänyt maksaisi satasen poliisinkouraan ja jatkaisi matkaansa ja samantyyliset mitä muualla kehittyvissä maissa (myös banaanitasavalloiksi kutsutuissa) tapahtuu.

Eli kyllä me tavalliset kansalaiset tämän voimme pelkällä maalaisjärjellä sekä havaita että ymmärtää. Mutta suurin osa media toimii 'vallan sylikoirana' ja harrastaa itsesensuuria vaikka esimerkiksi Hesari itse väittääkin kertoneensa jo pitkään mitä maassa tapahtuu. Hesarin sensuurista on silti esimerkkejä varmaan pilvin pimein. Mutta padot ovat murtuneet ja netin kautta olemme oikeasti lähempänä ns kansalaisyhteiskuntaa kuin koskaan ennen. Sen todistaa myös tuore tutkimus, jossa todettiin EU vaaleissa niiden menestyneen parhaiten joista netissä paljon keskusteltiin.

Vox Populi kirjoitti...

Onneksi sattui sillä tavalla, ettei Uteliaisuus ollut siellä Pandoran lippaassa.
Muutenhan emme tietäisi mistään mitään ! Ja tulihan se Toivokin sieltä lopulta.
Ilman Toivoa ei kukaan jaksaisi pitkään näitä tragikoomisia juttuja pyöritellä !

Tuo Kunnallisen eläkevakuutuksen ja Rovaniemen kelkkatehtaan kytkös rahanjakoineen oli sentään viime vuonna oikein poliisitutkinnassa. Mutta siihen taisi jäädä. Väärää ei ollut tehty !?! Eikä kaikkea kerrottu ?!!! Eihän Vanhanen muuten nyt vakuuttelisi tietämättömyyttään ! Poliisin pöytäkirjoistahan kaikki olisi muuten käynyt selville.

Mikä erityisesti jäi viime vuonna vaivaamaan, oli se, ettei Juhantalon päättäjänä-myönnetty-poikkeuslupa-tontin-ostopäätös-oman-rakennusfirman-pestaaminen-voitolla-vaalirahoittajalle-myynti-vaalirahan-vastaanottaminen-ketjua edes tutkittu. Mutta ehkäpä rikosta ei tapahtunut, kun Juhantalo jäi valitsematta ?! Eihän raha tässä antanutkaan edustajan mandaattia. Joten mitäpä kelvotonta rikoksen yritystä tutkimaan !

Anonymous kirjoitti...

tärkeintä olisi saada kuirenkin saada sen tehtaan toiminta loppumaan ja työntekijät kortistoon.

hakki47 kirjoitti...

Tuntemattomalle

Tässä tilanteessa ei varmasti tarvita ensimmäistäkään uutta työtöntä siitäkään tehtaasta. Mutta joku tolkku on myös saatava siihen, millä tavalla eläkerahojamme käytetään. Eikä taatusti olisi pahitteeksi, että tämä asia saataisi puolueettomien asiantuntijoiden toimesta perattua juurta jaksain.

Vaikeaksi saattaa tosin muodostua mistä sellaiset puolueettomat asiantuntijat löytyisivät. Näin pienessä maassa liian monella on liian paljon menetettävää. Nimittäin kun se selvittämisen tarve tuskin vain tähän yhteen tapaukseen jää. Eikä edes tähän yhteen eläkevakuutusyhtiöön.

Itse artikkelissakin on lueteltu muutama muukin tarkastelua tässä, ja vain tässä ketjussa olevaa yritystä ja toimialaa. Maa kun on niitä täynnänsä.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Toivottavasti Jussit on Jussittu mukavissa merkeissä.

Viittaa vastauksena myös Tuntemattomalle antamaani vastaukseen. Mutta niitä ketjuja on muun muassa tuolla kylpylä-busineksen puolella muutamakin. Ja sen päälle oppilaitosketju, sairaala- ja terveyskeskus ketju.

Ja valitettavasti joku Pölhö-Kustaa tai vastaava "lapin mies" - kommentoija istutti ajatukseeni, että tuolla Lapin alueella ei aina voi edes poliisin puolueettomuuteen luottaa. Siis mitä tulee tutkintaan ja tutkittavasta aineistosta tehtäviin johtopäätöksiin. Siellä kun kuulemma on sellainen ajatus, että kaikki raha kelpaa. Onhan se ainakin poissa etelän rikkailta.

Eikö se Juhantalokin ole jostain sieltä Pohjanmaalta, vaikkei ehkä Lapista. Olisiko Jarmo Korhonen saanut juuri häneltä oppia keploilun jalossa taidossa?

hakki47 kirjoitti...

IsoIgor

Toivottavasti juhannuksesi on mennyt mukavasti.

"Eiväthän he itse prosessiin osallistujina ymmärrä, että kyse olisi jostain korruptioksi tulkittavasta. Kysehän on verkostoitumisesta ja sidosryhmäsuhteista ja -ohjauksesta kun käytetään kauniimpia nimityksiä." Sepä. Mutta jossain vaiheessa toivoisi nimenomaan median aloittavan kampanjan, jossa ruma sanotaan niin kuin se on. Pienessä maassa valitettavan usein verkostoitumisesta ja sidosryhmäsuhteista ja -ohjauksesta tulee korruptiota paitsi kun osapuolet ovat moraalisesti ja eettisesti poikkeuksellisen korkealla tasolla. Eikä ainakaan siitä voi poliittista eliittiämme syyttää.

hakki47 kirjoitti...

Jussit vaan helanes sinullekin. Voi jospa olisi ihan oikea toivomuskaivo. Tietäisin kyllä mitä pitäisi toivoa.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki !
Hyviä juhannuksen jatkoja !
Sukuloinnin ja maailman ihmeiden pohdinnan merkeissä on juhannuksesta nautittu. Osa ajasta tietysti vain olla löhöilty.

Juhantalo taitaa olla satakuntalaisia.

Voihan olla mahdollista, että Rovaniemen poliisitutkinta saa nyt uutta potkua ?

Mutta voin kyllä kehua, että meilläkin Pohjanmaalla osataan ! Vaasan keskussairaalan tekninen johtaja ja muutama "liikemies" ovat yli kymmenen vuotta pyörittäneet feikkilaskutusta, josta sitten on riittänyt kaikille omaa rahaa. Eikä kukaan tietenkään ole huomannut mitään ! Sairaalan liittohallituksen puheenjohtajakin nyt Vasabladetissa ihmettelee, kuinka hän nyt voisi tästä mitenkään olla vastuussa. Vasabladetin yleisönosasto on ollut kovin hiljainen, kaiketi kun on omakielinen oman pesän likaaja sattunut jäämään kiinni. ( Sitä vastoin on Vaasan suomenkielisen kaupunginjohtajan mökin piha-aitakin kirvoittanut lukuisia Vasabladet-kirjoituksia.) Yleisönosastossa vähätellään kavallus/väärennysrikosta, kun se on "vain promillen verran sairaalan vuosibudjetista" ! Vain niin vähän on vuosittan pantu parempaan talteen ! Sairaala nyt kuitenkin oikeudessa vaatii takaisin 3 miljoonaa euroa. On kuulemma toiveita saadakin, kun löytyy puuhamieheltä tuota varallisuutta. Omakotitaloa ja huoneistoa aina Dominikaanista tasavaltaa myöten ! Käräjäoikeuden päätös tulossa alkavalla viikolla.

Olisihan se komeata, kun joka puolueellakin olisi lomaresidenssi Karibialla ! Tai mistä tietää, vaikka olisikin !?

Tämä Vaasan juttu ei tietenkään liity vaalirahoitukseen, niin luulen, mutta kyllä se kuvaa kunnallisen asiainhoidon leväperäisyyttä !

kirkkovene kirjoitti...

Vox

Moraalis-juridisessa mielessä Juhantalo on kotoisin syvältä. Tosi syvältä. Ja kaukaakin. Onneksi.

"Yleisönosastossa vähätellään kavallus/väärennysrikosta, kun se on “vain promillen verran sairaalan vuosibudjetista” ! Voi hyvä Sylvi. Toivottavasti tuo porukka ei koskaan pääse puolustamaan poliittista eliittiämme. Promille valtion budjetin loppusummasta 43 miljardista on vain 43 miljoonaa. Tosin haltuun vuosittain otettava määrä on oikeasti lähempänä prosenttia, mutta nyt en rupea arvaamaan meneekö yli vai ali.

Niin. Liittohallituksen puheenjohtaja nimitys on tietysti kunniavirka mihin ei liity vastuuta ollenkaan. Toivottavasti siitä maksetaan samalla periaatteella.