keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Pelkällä palvelulla ei maamme elä



Kauan sitten kirjoitin jutun otsikolla Suomi ei elä palvelulla ja päivittäistavarakaupalla. Silloin, vasta pari viikkoa blogailtuani innokkuuteni oli suuri. Artikkelini liittyi silloin esillä olleisiin ajatuksiin, jotka tulkitsin vahvaksi kannaksi sen puolesta, että juuri näiden varaan tulevaisuutemme tulisi rakentaa. Allekirjoitan silloin esittämäni väitteet edelleen. Otsikon kirjoittaisin nyt muotoon Suomi ei elä pelkästään palvelulla ja päivittäistavarakaupalla.

Jaa, että missä artikkelini ajankohtaisuus. Muistan juuri kuulleeni, että palvelujen vienti on huomattava osa viennistämme. Korviin jäi soimaan osuus 50+. Olisiko todella näin?

Tietysti nyt kun, toivottavasti hetkellisesti, tavaravientimme on romahtanut se selittäisi varmaan osan. Mutta silti. No joo onhan tuo ulkolaisten, lähinnä kai venäläisten turistien matkailu lisääntynyt, mutta vastaavasti liikematkailu on olennaisesti vähentynyt. Ja se ainakin perinteisesti oli matkailun suurin rahantuoja.

En oikein usko konsulttipalveluiden lisääntyneeseen ulkomaanvientiin. Entä bittinikkarit? Onko heillä mennyt poikkeuksellisen hyvin? Tähän mennessä kai ala on kai lähinnä hankkinut tulorahoituksensa valtion isolta tukiluukulta.

Millä tavalla Venäjän transitokuljetusten tulot kirjataan? Tai kuljetettavien tavaroiden arvo? Kuka osaa kertoa?

Auttaisitko miestä mäessä?

4 kommenttia:

Pitkän linjan mies kirjoitti...

Tietääkseni suomalaisia bittitarhan tuotteita on myyty maailmalle - ainakin useitakin ohjelmia ja pelejä. Mikäli tätä suhteutetaan populaatioon, niin onhan se uuden alkua. Itse veisin mielelläni monet maamme pankki- ja julkiset palvelut ohjelmineen ja tietysti mainioine osaajineen hyvin maksaviin maihin. Uskon myös monien maiden tarvitsevan uskomatonta verotus-, laki-, asetus- ja määräysviidakkoa. Kukahan siitä maksaisi? Berlusconi?

hakki47 kirjoitti...

Pitkänlinjalainen

Niin siinä taitaa taas käydä. Ennen kuin noustaan osaamisen vienti on vaihtunut osaajien vienniksi.

"Uskon myös monien maiden tarvitsevan uskomatonta verotus-, laki-, asetus- ja määräysviidakkoa." Tarvitsisivat varmasti, ja osalla onkin, jopa vieläkin järjettömämpi ja uskomattomampi. Mutta meillä on pienen, yksinkertaisen pohjolan kansan kiro. Meillä niitä sovelletaan raskaimman kautta. Saattaisiko sittenkin olla helpompaa keskittyä osaajien vientiin?

Pohdiskelija kirjoitti...

Taitaapa olla nämä logistiikkafirmat ja rekkakuljetukset ulkolaisten käsissä. Duunareiden palkat jää suomeen, osingot menee ulkomaille. Myös laivat ovat pääasiassa ulkolaisen käsissä. Maantiekuljetuksissa tiet ja niiden ylläpito on viellä suomalaisten käsissä. Venäläisillä on omat rekkafirmat ja huolintaliikkeet. Satamia, mutta niiden tehokäyttö on täysin venäläisten hyväntahdon varassa. Mikäli venäjällä tapahtuisi demokraattista kansainvälistymistä tai reipasta öljynhinnan nousua valmiuksia olisi ainakin rukkasväelle, sitävastoin kokonaisuutena asiat eivät ole enää suomalaisten käsissä. Loppumattomiin jatkuneen Hallituksen jahkailun tuloksena olemme menettäneet laivarahdit, että laivat. Tulevaisuudessa tulemme menettämään myös merimiestemme työpaikat kansainvälisille siirtotyöläisille joita norkoilee maailman satamissa. Jos uskaltaisin olla ennustajaeukkona niin sanoisin, että venäläiset olisivat kiinnostuneita ostamaan esimerkiksi Vuosaaren. Tämänhetkinen tilanne, taloudellisessa mielessä näyttää marjanpoimimiselta. Siitä mikä jää liikevaihdosta jäljelle kaikkien kulujen jälkeen ei kukaan ota selvää, jokatapauksessa se on se on sitä tasoa kuin pettuleivän ainesten kerääminen, energiaa kuluu enemmän keräämiseen kuin mitä pettuleivästä saa irti.

Tässä ei valitettavasti ole vastausta yhteenkään esittämääsi, mutta tulihan soitettua poskea.

hakki 47 kirjoitti...

Pohdiskeija

Hyvin taas pohdiskelit tuon viimeisen kappaleen osalta. Ja omakin käsitykseni vastaa esittämääsi.

Erityisesti on painotettava, että omistuspohjamme on seurausta suomalaisen omistuksen häviämisestä. Ei sitä meiltä suomalaisilta kukaan ole vienyt. Sen olemme itse vapaaehtoisesti myyneet, ehkä oman tyrkyttämisen seurauksena, ulkomaille. Tilanne valtion julkisella puolella on aivan sama kuin yksityisellä. Usko siihen, että omistuksella ei uudessa, uljaassa maailmassa ole enää merkitystä liittyy globaalin liberaalisen markkinatalouden ihanteeseen. Mutta myös taloudessa ismit elävät vain aikansa. Ja sen jälkeen seuraa arki.

Eihän tuossakaan kehityksessä mitään vikaa välttämättä olisi ollut, jos myyntitulot olisivat investointeina ohjautuneet takaisin kansantalouteen. Erityisesti uuteen tavaratuotantoon. Mutta luulenpa, että valtion rahat on suurelta osalta panty syömävelkaan ja puolueitten hullutteluun ja päättämättömyyteen rakenteiden uudistamistarpeista. Yksityisellä puolella luulisin rahoista suuren osan menneen ulkomaille, kansainväliseen ja kotimaiseen sijoittajapeliin ja mm. asuntojen ja maan hintojen nousuun.

Samoin, poskeahan tässä soitellaan. Eikä sillä enää niin väliäkään. Turhaa rypistää kun se on housuissa. Mutta jotenkin toivoisi, että Arkadianmäellä voisivat herätä ennen kuin loppukin kansallinen varallisuus meiltä katoaa. Edes EU ei ole ikuinen.