perjantai 15. toukokuuta 2009

Oh-hoh

Stubb puolustaa Antonin isää ja konsulaatin työntekijää kertoo Yle. Jo on aikoihin eletty.

Voisiko todella olla niin, että meillä joku johtava poliitikko, ministeristä nyt puhumattakaan, todella uskaltaa sanoa mitä ajattelee? Siis silloin jos jo etukäteen tietää, että Venäjä on ja joutuu ”arvovaltansa” vuoksi olemaankin eri mieltä. Ei ole syytä epäillä, etteikö suurin osa kansalaisistamme olisi ulkoministerimme kanssa samaa mieltä, kun tilanne on se, että Antonin huolto- / lähivanhemmuus on uskottu isälle.

Aina vaan paremmalta lausunto tuntuu, jos Tumppi on antanut lausuntonsa vakaan harkinnan perusteella, eikä vain ohimennen, huomaamattaan. En edes voisi kuvitella oman ikäisteni ”eturivin poliitikoiden”, esimerkiksi Ilkka Kanervan, Paavo Väyrysen tai esimerkiksi Erkki Tuomiojan yhtä elegantisti hoitavan perinteisesti näin hankalaksi koetun ns. pienen ihmisen asiaa suhteessa Idän Karhuun.

Voisiko toivoa, että järjellä ja inhimillisyydellä alkaisi olla sijaa kahden naapurin välillä?

10 kommenttia:

Helge V. Keitel kirjoitti...

Onko pelin politiikka kokenut vararikon?

jousimies kirjoitti...

Eiköhän se perinteinenkin siltä vielä tule jonkun suusta. - Ymmärämme toki isän huolen, mutta eihän siitä mitään tulisi, jos huoltajuusasioissa otetaan oikeus omiin käsiin. Vaikkei Venäjä olekaan mukana Haagin sopimuksessa niin tulee myös kunnioittaa heidänkin lakeja.

kirkkovene kirjoitti...

Itse toivoisin, että olisi. Ja ainakin hetken voi tuntua hyvältä. Vähän sama olisi voinut tapahtua 1956 jos Sakari Tuomioja, siis Erkin isä olisi tullut valittua presidentiksi. Mutta Kekkonen oli poliittisen pelin primus inter pares.

kirkkovene kirjoitti...

Archer

Kyllä varmaan pitäisi. Ja myös meidän. ;-)

juhamatti kirjoitti...

Eihän Neuvosto aikaan tullut kuuloonkaan, että ministeritasolla olisi puututtu jonkun yksityisen ihmisen tapaukseen. Tätä ko. tapausta lähemmin tuntematta totean vain, että on hyvä jos Suomen
ja Venäjän välillä olisi vihdoin normaalit puhevälit, mukaanlukien kiusalliset asiat. Venäläistä sielunelämää hiukan tuntevana ymmärrän tämänkertaisen närän. He ovat hyvin tarkkoja siitä jos ulkoa
puututaan heidän mielestään heidän sisäisiin asioihinsa, varsinkin nykyään kun venäläisten itsetunto on noussut.
Stubbilta nuorena länsiorientoituneena henkilönä on vielä opettelemista idän diplomatiassa. Ei aina voi suoraan sanoa tai tehdä niinkuin täältä katsoen näyttää hyvältä.

Herkkähipiäisyys kuuluu venäläiseen kulttuuriin, ja asiat on joskus puhuttava mutkan kautta suoraan.
Asia ei siitä tuskin koskaan muutu. Venäjällä luetaan lakia niinkuin se kulloinkin näyttää sopivalta.

Vox Populi kirjoitti...

Eturistiriidat ovat Antonin tapauksessa sovittamattomat.
Mutta mikä on Antonin etu, ja Antonin oma kanta ?

Sergei ja Alexander puhuvat kumpikin virkansa puolesta.
Jos nyt näistä kahdesta pitää valita se kansainvälisoikeudellisesti uskottavampi, kannatan kyllä Alexanderia.

hakki47 kirjoitti...

juhamatti

Kokemukseni venäjästä ja venäläisistä on ilmeisesti sama kuin sinun. Ovat vähän niin kuin me suomalaiset. Ja lisäksi suurvalta. Kuten sanoin, toivottavasti siinä on vakaata harkintaa pohjana.

hakki47 kirjoitti...

Vox

Tiedä häntä tuon kansainvälisoikeudellisen uskottavuuden merkityksestä? Tahdosta ja tuurista tämänkin asian ratkaisu lopulta kai kiinni on. Tahdosta siinä mielessä mitä Lavrov uskaltaa ja haluaa tahtoa ja kuinka merkittäväksi asia nousee. Antonin ja ainakin hänen isänsä kannalta, toivottavasti häviää otsikoista mahdollisimman nopeasti.

Vox Populi kirjoitti...

Hakki !
Se, onko A Stubb kansainvälisissä ympyröissä uskottava henkilö, on globaalisissa ympyröissä melko mitätön asia. Suomen kannalta asia on hitusen verran enemmän tärkeä.

Kansainvälisten sopimusten arvo realisoituu vain siinä, että niitä noudatetaan. Muuten ovat tyhjiä papereita !

Venäjän ja S Lavrovinkin uskottavuus perustuvat enemmän suurvalta-asemaan ja pelotevaikutukseen kuin oikeusvaltiona maailmanmaineeseen nousuun.

Jos pieni Suomi pyrkiikin kansainvälisenä mallioppilaana sääntöjä noudattaen liikkumaan viimeisen päälle pilkulleen liikennesääntöjen mukaan, on Venäjä kuin nousuhumalassa oleva liikennekaahari, joka painaa kaasua punaisissa liikennevaloissa ja oikoo mutkat vasenta puolta ilman valoja.

Kun tässä Antonin tapauksessa tuo Haag nousi keskusteluun, voisi samalla miettiä, pitäisikö V Putin toimittaa tuohon samaiseen kaupunkiin.Voisi vaikka ensin selvittää Groznyin pommitukset. Ainakaan ei Putin ole kadoksissa kuten jotkut jugoslaavit ovat olleet !

hakki47 kirjoitti...

Vox

Niinhän se on, että ilta on aamua viisaampi. Ongelmaksi tietysti voi edelleen nousta julkisuus ja aina haluttuun suuntaan ohjattavissa oleva syvien rivien kansallistunne. Mitä nopeammin julkisuus tämä asian ympäri hiljenee, sen paremmin meille kaikille.