tiistai 16. syyskuuta 2008

Divide et impera

16.9.2008 13.26 | hakki47 | Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Talous, Johtaminen

Nyt kun kaikkien silmät ja ajatukset ovat pohtimassa mitä USA:n finanssikriisissä seuraavaksi tapahtuu ja miten se vaikuttaa meihin ja muihin, kannattaisi ehkä samalla tutkailla mitä muilla elämänaloilla tapahtuu.

080808 alkoi Venäjä - Georgia sota. Muistatteko vielä? Länsimaat, mukaanlukien EU ja NATO ovat Venäjän vahvasti tuominneet. Ilmeisesti se on poistamassa joukkonsa Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan. Mutta sinne se kuitenkin jättää yli 7 000 miestä. Nyt 160908 sinne ei vielä ole tuotu ensimmäistäkään uutta sotilasta lännestä. Ei USAn, ei NATOn, ei EUn toimesta. Puhetta on kyllä kuultu. Niin todella; eihän Georgialla ollut kenenkän turvatakuita. Eihän?

Tässä välillä Venäjä on paaluttanut sietorajansa NATOn laajenemiselle. Georgian ja Ukrainan liittymistä NATOon se ei kuulemma siedä. Puolaan ja Tshekkiin sijoitettaviin ohjustorjuntaohjuksiin se aikoo vastata muullakin tavalla kuin pelkällä puheella. Millä, selvinnee viimeistään silloin kun järjestelmää aletaan rakentaa.

Bukarestin NATO-kokouksen viesti on viimeistään nyt selvinnyt myös Ukrainalle. Länsimielinen hallituskoalitio hajosi tänään. Olenpa melko varma, että seuraava hallitus ottaa entistä tarkemmin huomioon Äiti Venäjän mielipiteet. Taitaa siinäkin maassa presidenttiin kohdistua erittäin suuria paineita lähitulevaisuudessa.

Toimillaan Venäjä on saanut aikaan myös eripuraa sekä NATOn ja EUn välille että EUn sisälle. Se on Venäjän kannalta tervetullutta. Määrätietoisen johdon on olennaisesti helpompi hämmentää sitä väestöltään noin kolme kertaa suurempaa EUta joka ajelehtii vielä vähintään vuoden ilman selkeätä johtoa selvästi monessa suhteessa jakautuneessa tilassa.

Varmaan myös Venäjällä on mietitty, millä tavalla NATO reagoisi, jos se tunkeutuisi Latviaan ja varmistaisi sillä tavalla Druzba öljyputken toimitusten uudelleen käynnistymisen ja jatkuvuuden.

Pysyvä linkki | Kommentoi »

Ei kommentteja: