tiistai 10. kesäkuuta 2008

Energiapolitiikan uudet tuulet

10.6.2008 7.55 | hakki47 | Raha & valta, Työelämä, Politiikka, Talous, Varallisuuden hallinta, Johtaminen

Eurootikko kertoi, että mallioppilasta vietiin taas.”Viikonlopun yli kypsynyt EU:n energiaministereiden päätös pakottaa energiakonserni Fortumin luopumaan omistuksestaan kantaverkkoyhtiö Fingridissä.” hän eilen kertoi.

Missäköhän määrin Suomen etuja Brysselissä on edesauttanut tunnetun EU-vastaisen puolueen kielitaidoton pääministeri, jonka ajankäyttö jo vuosia on, iltapäivälehtien luoman kuvan perusteella, suuntautunut muihin kuin virkatehtäviin. Käsitykseni mukaan Matti Vanhasen ainoa saavutus eduskunnassa oli viivyttää nyt rakenteilla olevan ydinvoimalan aloittamista. Joten asiantuntemattomuudesta ei vähäisessä lobbailussa ainakaan voinut olla kyse? Ehkä?

Nyt, siis sen lisäksi, että olemme toimineet mallioppilaan tavoin, ja avanneet energiamarkkinamme muita maita, erityisesti Ranskaan ja Saksaan verrattuna, olennaisesti enemmän kilpailulle maksamme vielä uudelleen siitä, että olemme tiennäyttäjänä toimineet? Siivottoman huonosti on valtio ja Suomen energiateollisuus lobbailustaan selviytynyt. Pääministeri ja KTM:n (nykyisin TEM:in) vastuuministeri edustavat kumpikin Kehittyvien Maakuntien Suomea. Ja kumpikin jo kuudetta vuotta.

Soneran osti Saksanmaalta aika ison säkillisen ilmaa ja siinä rytäkässä menetimme (osakkeenomistajat ja valtio) muutaman miljardia euroa. Yhdistyminen Teliaan muutti Soneran pitkälti ruotsalaiseksi yhtiöksi. Saman töppäilyn jälkiä korjaamme muutamalla sadalla miljoonalla perustamalla uuden suojatun viranomaisverkon. Entisen kun nyt omistaa Telia Sonera.

Nyt sitten EU:n energiaministereiden päätös maksattaa meillä taas muutamien satojen miljoonien oppirahat kun valtio, tai taho jonka valtio osoittaa, ostaa Fortumin ulos Fingridistä. Olipa ostajana valtio tai eläkeyhtiöitten konsertti maksajana on viimekädessä jälleen suomalainen veronmaksaja. Oikein pelottaa ajatella mitä Vanhanen sopi Etelä-Koreassa maassamme olevan telakkateollisuuden pään menoksi?

Toisaalta tässä on tietysti se positiivinen puoli, että Mikael Lillius voi tulevilla bonusrahoillaan ostaa itselleen toisen loistoristeilijän. Sen hän ansaitsee jo Fortumin myyntivoitoilla. Jos nykyinen paatti kerran matkaa Välimerelle, tämän toisen voisi sijoittaa Karibialla, Tai miksei vaikka Balille? Täytyyhän herrasmiehellä olla vaihtoehtoja.
Jotenkin kyllä ihmettelen mihin kaikkeen meidän poliittinen- ja virkamieseliittimme pystyy. Tämä alkaa jo lähennellä…..uskomatonta. Ainakin, se, että asiasta ei taaskaan muuta seuraa kuin, että kansa maksaa.

Samalla herää kyllä kysymys pienestä tarkastamisen tarpeesta. Voisiko joku ystävällisesti selvittää, mikä rooli ainakin tässä energiapöhköilyssä on ollut Matti Vuorialla? Ja, jos intoa riittää voi selvittää Soneran sotkut lisäksi. Hän on entinen KTM:n kansliapäällikkö, entinen Nesteen ja IVO:n yhdistäjä, entinen Fortumin hallituksen puheenjohtaja, ja nykyinen Varman toimitusjohtaja, kuten ehkä vielä muistetaan? Ainakin kasassa ovat, EU:ta lukuun ottamatta, kaikki tämän piirileikin pyörittäjät.

PS.

Valitan, että omista törttöilyistä johtuen tämä artikkeli roikkui hetken eilen näkyvissä. Pyydän anteeksi.

Pysyvä linkki | 9 kommenttia »

Ei kommentteja: