torstai 7. helmikuuta 2008

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

7.2.2008 15.31 | hakki47 | Puolustaminen

Muistatteko vielä, miten kävi Shellin (?) valtauksille ja aikeille porata öljyä Venäjän kaukoidästä? Suomalaisen puuntuonnille Venäjältä? EU:n menestykseen Serbien taltuttajana aikoinaan ja nyt? Milloin NATO lähti Afganistaniin?

Kertoivat aamummalla ”Kazakstanin pääministerin Karim Masimov uhanneen sopimusten irtisanomisilla elleivät (ulkolaiset) yhtiöt kehitä luonnonvaraesiintymiä sovitulla (heidän haluamallaan) tavalla. Aiemmin tällä viikolla amerikkalainen energiajätti AES pakotettiin myymään voimala ja hiilikaivos kazakstanilaiselle yhtiölle 200 miljoonan dollarin sakon uhalla. Maata hallitsee presidentti Nursultan Nazarbajevin perhe ja lähipiiri. Opposition ja tiedotusvälineiden vapaudet ovat viime vuosina kaventuneet presidentin vanhetessa.” Vapaasti YLEn sivuilta lainattuna.

Nyt sitten ”Etyj:n vaalitarkkailuorganisaatio Odihr ei aio lähettää vaalitarkkailijoita Venäjän presidentinvaaleihin 2. maaliskuuta. Se ei pidä mahdollisena osallistua tarkkailuun venäläisten asettamilla ehdoilla. Myös Etyj:n parlamentaarinen yleiskokous kieltäytyy lähettämästä omia vaalivalvojiaan presidentinvaleihin. Sen perustelut ovat samat kuin Odihrin.” Lähde on sama.

Ja vielä: ”Ricen mukaan Nato-maiden on taattava tarpeeksi suuri sotilaallinen voima tehtäviensä suorittamiseen eli Taliban-kapinallisten voittamisen Afganistanissa. Yhdysvallat on arvostellut julkisesti muutamia Nato-maita, jotka karsastavat sotilaidensa määrän kasvattamista erityisesti Afganistanin vaarallisimmilla alueilla. Esimerkiksi Saksan joukko-osaston toimintavaltutukseen kuuluu lähettää joukkoja vain Afganistanin rauhallisempiin, pohjoisiin maakuntiin. Natolla on Afganistanissa kaikkiaan 42 000 sotilasta.” Edelleen sama lähde.
Ilmeisesti ne EU-joukot, mukana muutama suomalainenkin, jotka olivat menossa rauhoittamaan tilannetta Darfouriin odottavat vieläkin…. ? Tilanteen selkeämistä?

Katsomme minne päin maailmaa tahansa, näyttää hetki hetkeltä mustemmalta. Muuallakin kuin taloudessa. Ja ehkä erityisesti muualla.

Sanovat, että meidän olisi syytä olla huolissamme turvallisuusympäristössämme laajasti tapahtuvista muutoksista. Olen samaa mieltä. Mutta mitä aiomme oman turvallisuutemme eteen tehdä?

Natosta ei siihen apua löydy.

Pysyvä linkki | Kommentoi »

Ei kommentteja: