maanantai 28. tammikuuta 2008

KVG vai EVVK?

28.1.2008 9.00 | hakki47 | Työelämä, Osaaminen, Teknologia, Oppiminen

Laulun sanoja mukaellen:

”Voisko ihanammin viikko enää alkaa,
oisko ihanampaa aamua kuin tää…”

Mitä enemmän tähän virtuaaliseen cybermaailmaan ja sen mahdollisuuksiin tutustun, sitä kiinnostuneemmaksi ja innostuneemmaksi siitä tulen.

Tiesitkö, että maailmassa on noin 8 miljoonaa albaania? Heistä vain vajaa puolet, eli 3,5 miljoonaa, asuu Albaaniassa. Loput 4,5 ovat hajaantuneet ympäri maailman, sen eri kolkille. Suomessakin heitä ilmoitetaan olevan noin 5 tuhatta. Siis tuplasti enemmän kuin saamelaisia Suomessa.

Jaa, että EVVK? Vai ajatteletko, että mistä ihmeestä se noita noukkiin? Ei, tällä kertaa kyseessä ei ollut Google vaan Wikiversity, Wiki-pohjalta englanninkielellä toteutettu opettamisen ja oppimisen akatemia.

Jos johonkin, niin tähän tarkoitukseen globaali vertaisverkko sopii erityisen hyvin. Tietoa jakavat tietävät ja sitä vastaanottavat tietoa tarvitsevat. Jaettavat tieto on läpinäkyvää ja se tarkentuu ajan myötä. Tietoa kulutetaan juuri haluttu tai tarvittava määrä. Ja tietoa on maksuttomasti kaikkien saatavilla rajaton määrä. Se voidaan tarjota esimerkiksi JOT tai siitä voi muodostua elinikäisen oppimisen työkalu.

Kymmenen aktiivista, toimintaan sitoutunutta henkilöä riittää aloittamaan minkäkielisen Wikiversityn tahansa. Miksi ei suomenkielistä? Siinä meille mahtava kansallinen kehityshaaste.

Jaa, että todistuksenanto-oikeus? Jaa, että professorinimitykset, palkat ja palkkiot?

Käytännön voitettavissa olevia pikkuharmeja sanon minä. -)

Pysyvä linkki | Kommentoi »

Ei kommentteja: